Dataangrep er et teknisk angrep mot en maskin eller tjeneste som truer sikkerhetstjenestens konfidensialitet, integritet og/eller tilgjengelighet.

Faktaboks

Også kjent som

hacking

Begrepet benyttes ofte synonymt med hacking eller datakriminalitet. Et dataangrep kan imidlertid også være teoretisk, altså en fremgangsmåte som er kjent og som noen kan tenkes å benytte.

Det blir stadig vanligere å si at en bedrift er utsatt for et dataangrep enn hacking. Fagområdet informasjonssikkerhet favoriserer bruken av dataangrep. Skal man holde på den opprinnelige definisjonen av hacking, er også dataangrep et mer dekkende begrep da handlingen alltid er uønsket av offeret.

Det er ikke definert noen klar grense mellom dataangrep og svindel som benytter IT og teknologi som en fremgangsmåte. En vanlig oppfattelse er at et dataangrep ikke primært baserer seg på sosial manipulering av brukeren, men snarere mer tekniske avanserte angrep mot selve systemene. Den senere tid har imidlertid mange, og spesielt medier, begynt å benytte dataangrep om de fleste sikkerhetshendelser som innebefatter en eller annen form for IT eller teknologi.

Typer dataangrep

Det finnes et vidt spekter av dataangrep, og en formalisert inndeling eller strukturering finnes ikke.

Noen vanlige typer dataangrep er:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg