Trolling er det å ergre, forstyrre og manipulere mennesker ved hjelp av ytringer og handlinger på digitale samhandlingsplattformer.

Betegnelsen stammer fra fiskemetoden trolling og ble opprinnelig brukt i overført betydning om en teknikk for å avsløre nye brukere på et diskusjonsforum. I korte trekk gikk den ut på å lure nykommere til å svare på innlegg som mer erfarne brukere skjønte var tull og tøys.

I dag blir ordet assosiert destruktiv adferd på mange typer digitale plattformer, for eksempel å bevisst gi villedende opplysninger på en hjelpeside eller å agere på en måte som ødelegger for andre deltagere i et dataspill.

Trolling er mest vanlig på arenaer hvor det er mulig å skape fiktive identiteter og gjerne ha flere identiteter samtidig. Her trenger man ikke å være personlig tilstede og kan dermed unnslippe tradisjonell sosial kontroll som i de fleste tilfeller ville ha dempet adferden betraktelig.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Whitney Phillips: This Is Why We Can't Have Nice Things – Mapping the Relationship between Online Trolling and Mainstream Culture. The MIT Press, 2016.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg