trolling (nettadferd)

Artikkelstart

Trolling, det å ergre, forstyrre og manipulere mennesker ved hjelp av ytringer og handlinger på digitale samhandlingsplattformer.

Betegnelsen stammer fra fiskemetoden trolling og ble opprinnelig brukt i overført betydning om en teknikk for å avsløre nye brukere på et diskusjonsforum. I korte trekk gikk den ut på å lure nykommere til å svare på innlegg som mer erfarne brukere skjønte var tull og tøys.

I dag blir ordet assosiert destruktiv adferd på mange typer digitale plattformer, for eksempel å bevisst gi villedende opplysninger på en hjelpeside eller å agere på en måte som ødelegger for andre deltagere i et dataspill.

Trolling er mest vanlig på arenaer hvor det er mulig å skape fiktive identiteter og gjerne ha flere identiteter samtig. Her trenger man ikke å være personlig tilstede og kan dermed unslippe tradisjonell sosial kontroll som i de fleste tilfeller ville ha dempet adferden betraktelig.

Litteratur

  • Whitney Phillips: This Is Why We Can't Have Nice Things – Mapping the Relationship between Online Trolling and Mainstream Culture. The MIT Press, 2016.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg