Wikipedia logo
Wikipedia logo
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Wikipedia er et gratis tilgjengelig oppslagsverk på internett. Det ble opprettet i 2001 av Jimmy Wales og Larry Sanger. Utgiver for alle språkversjonene er den ideelle stiftelsen Wikimedia Foundation med sete i Florida, USA.

Faktaboks

Uttale
wikipˈedia

Nettleksikonet redigeres etter det såkalte wiki-prinsippet, det vil si at det står enhver fritt til å bidra med innhold, og til å redigere publisert innhold. Wiki-prinsippet tillempes med visse begrensninger. Wiki-prinsippet er en motsetning til tradisjonelle leksikon der innholdet ofte forfattes og/eller kvalitetssikres av fageksperter.

Innholdet i Wikipedia er vernet av (lisensiert under) både GNU Free Documentation License og Creative Commons «Navngivelse – Del på samme vilkår» (CC BY-SA). Det er flere tiltak som beskytter innhold mot vandalisme. Bidragsyterne anbefales blant annet å holde en allsidig tilnærming til emnet og å etterstrebe nøytralitet i behandling av kontroversielle emner.

Wikipedia ble lansert på engelsk i 2001 og spredte seg raskt til en rekke andre språk. Per mars 2023 har Wikipedia cirka 55 millioner artikler på over 300 språk. Wikipedia har utgave på bokmål (2001) og på nynorsk (2004).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lih, Andrew (2009) The Wikipedia revolution. How a bunch of nobodies created the world's greatest encyclopedia. London: Aurum.
  • O'Sullivan, Dan (2009) Wikipedia. A new community of practice? Surrey: Ashgate.

Kommentarer (5)

skrev David Olsen

Jeg syns det burde skrives litt mer om hele Wikimedia og hva som inngår der.

skrev Arham Butt

Det er veldig mye stoff på Wikipedia, men alt kan redigeres av en registrert bruker. En veldig useriøs tenåring kan alltids gå inn og endre på ting slik at det som står der er helt feil. mye sikrere å bruke denne siden, ettersom det er sjekket av høyt utdannede folk. Sier ikke at man ikke skal bruke wikipedia i det hele tatt, så klart så er jo mesteparten av det som står der riktig, men fortsatt sikrere å bruke denne siden

skrev Ingmar Hognestad

Jeg har et spørsmål: Kan ordet baptizein som er oversatt dåp også oversettes i betydningen martyrium.Det er tydeligvis gjort i Luk. 12 -50 hvor det står: Men en dåp har jeg å døpes med, og hvor jeg gruer til den er fullført. Her er det tydelig at Jesus tenker på sin død på korset.

svarte Erik Bolstad

Hei! Jeg er litt usikker på hvorfor dette spørsmålet har kommet på artikkelen om Wikipedia.

Spørsmålet er ikke mitt spesialfelt, men ut i fra noen enkle søk ser jeg at spørsmålet om oversettelse av baptizein er omdiskutert. Her er ett eksempel: https://www.bsw.org/filologia-neotestamentaria/vol-24-2011/the-meaning-of-baptizein-in-greek-jewish-and-patristic-literature/635/

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg