Wikipedia

Logo av . CC BY SA 3.0

Wikipedia, gratis tilgjengelig leksikoninternett, opprettet 2001, grunnleggere var Jimmy Wales og Larry Sanger. Utgiver for alle språkversjonene er den ideelle stiftelsen Wikimedia Foundation med sete i Florida, USA.

Faktaboks

Uttale
wikipˈedia

Nettleksikonet redigeres etter det såkalte wiki- eller wikiwiki-prinsippet, det vil si at det står enhver fritt til å bidra med innhold, og til å redigere publisert innhold. Wiki-prinsippet tillempes med visse begrensninger. Wiki-prinsippet er en motsetning til tradisjonelle leksikon der innholdet ofte forfattes og/eller kvalitetssikres av fageksperter.

Innholdet i Wikipedia er vernet av (lisensiert under) både GNU Free Documentation License og Creative Commons «Navngivelse - Del på samme vilkår» (CC BY-SA), og det er flere tiltak som beskytter innhold mot vandalisme. Bidragsyterne anbefales blant annet å holde en allsidig tilnærming til emnet og å etterstrebe nøytralitet i behandling av kontroversielle emner.

Wikipedia ble lansert på engelsk i 2001 og spredte seg raskt til en rekke andre språk. Per juli 2017 har Wikipedia cirka 40 millioner artikler på over 250 språk. Wikipedia har utgave på bokmål/riksmål (2001) og på nynorsk (2004).

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lih, Andrew (2009) The Wikipedia revolution. How a bunch of nobodies created the world's greatest encyclopedia. London: Aurum.
  • O'Sullivan, Dan (2009) Wikipedia. A new community of practice? Surrey: Ashgate.

Kommentarer (4)

skrev David Olsen

Jeg syns det burde skrives litt mer om hele Wikimedia og hva som inngår der.

skrev Arham Butt

Det er veldig mye stoff på Wikipedia, men alt kan redigeres av en registrert bruker. En veldig useriøs tenåring kan alltids gå inn og endre på ting slik at det som står der er helt feil. mye sikrere å bruke denne siden, ettersom det er sjekket av høyt utdannede folk. Sier ikke at man ikke skal bruke wikipedia i det hele tatt, så klart så er jo mesteparten av det som står der riktig, men fortsatt sikrere å bruke denne siden

svarte Audun Danielsen

Jeg har allerede funnet to "kvalitetssikrede" artikler på SNL med grove feil. Den ene var en faktafeil som fort ble rettet opp (Vansjøen hadde angivelig et saltinnhold på 33 %), mens den andre var en utdatert artikkel om Malmö, som åpenbart var kopiert fra papirutgaven av SNL. Sistnevnte ble også korrigert, men Wikipedia er betydelig raskere. Vandalisme på Wikipedia blir ofte korrigert på bare noen minutter. En rask sjekk den 30. mars 2009 avslører dessuten at SNL ikke har fått med seg følgende dødsfall: Inger Lise Gjørv, Maurice Jarre og Göran Schildt.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg