forum (IT)

Artikkelstart

Forum, nettsted for debatt eller samarbeid der brukere har mulighet til å legge inn egne innlegg og kommentarer til andres innlegg. Skiller seg fra chatting ved at diskusjonen ikke foregår i sanntid, og ved at innleggene blir lagret på forumet. Et forum omhandler ofte et spesifikt fagfelt eller interesseområde, og innlegg er vanligvis fordelt i underkategorier av dette.

Faktaboks

Uttale
fˈorum
Etymologi

latin ‘åpen plass, torg’

Også kjent som

webforum, nettforum

En eller flere administratorer står for den tekniske driften og påser at reglene for forumet følges. Det er også vanlig med moderatorer, ofte vanlige brukere som blir utvalgt av administrator. Moderatorenes oppgave er å «moderere» diskusjonene, det vil si å redigere eller slette innlegg som bryter med reglene, flytte innlegg som er postet i feil kategori, påtale eventuelle regelbrudd, og eventuelt sanksjonere brukere som bryter reglene (for eksempel ved å utestenge dem fra forumet).

Mange forum tillater bare registrerte brukere å poste, mens andre er åpne, det vil si tillater alle å poste. Det varierer også om forumet tillater anonyme poster eller om posteren må identifisere seg, overfor forumet (ved innlogging), eller overfor leserne (ved signering).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg