Evolusjon er innen biologien en endring av den genetiske sammensetningen i en populasjon, altså mikroevolusjon, eller utvikling av nye typer levende organismer, for eksempel arter eller slekter over tid, altså makroevolusjon.

Faktaboks

Uttale
evolusjˈon
Etymologi
av latin ‘rulle opp’

Charles Darwin var den første til å foreslå en mekanisme for hvordan evolusjon foregår. I boka Artenes opprinnelse beskrev Darwin hvordan naturlig utvalg kunne forklare hvordan populasjoner endrer seg over tid.

I dag er naturlig utvalg anerkjent som den eneste mekanismen bak dannelsen av tilpasninger, men også andre mekanismer i tillegg til naturlig utvalg kan føre til endring av den genetiske sammensetningen i populasjoner.

Mekanismer som kan føre til evolusjon er:

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Jan Otto Reberg

Det er uheldig å starte med å skille mellom "mikroevolusjon" og "makroevolusjon". Det blir litt som om en artikkel om spasering skulle starte med å si at man skiller mellom å gå noen skritt og gå mange skritt, som om det var to forskjellige fenomener.

Dere definerer "mikroevolusjon" som "en endring av den genetiske sammensetningen i en populasjon, altså "n", mens "makroevolusjon" defineres som "utvikling av nye typer levende organismer, for eksempel arter eller slekter over tid". Det er tøysete. "Makroevolusjon" medfører også endringer av den genetiske sammensetningen i en populasjon, for eksempel er dagens mennesker genetisk forskjellige fra menneskene som levde for en million år siden, altså faller "makroevolusjon" inn under definisjonen deres av "mikroevolusjon". Og "mikroevolusjon" over tid fører også etterhvert til utvikling av nye arter, så "mikroevolusjon" faller inn under definisjonen deres av "makroevolusjon".

En konsekvens av dette merkelige skillet er at det blir komisk når dere skriver at "I boka Artenes opprinnelse beskrev Darwin hvordan naturlig utvalg kunne forklare hvordan populasjoner endrer seg over tid". Dette passer altså godt til deres begrep "mikroevolusjon", men dårlig til "makroevolusjon". Mens tittelen på boka til Darwin startet med "On the Origin of Species by Means of Natural Selection", altså bare til deres begrep "makroevolusjon".

Og se på denne setningen: "I dag er naturlig utvalg anerkjent som den eneste mekanismen bak dannelsen av tilpasninger, men også andre mekanismer i tillegg til naturlig utvalg kan føre til endring av den genetiske sammensetningen i populasjoner."

Nei. Det er ikke naturlig utvalg som er mekanismen bak at tilpasninger DANNES, det er naturlig utvalg som bestemmer hvilke tilpasninger som VIDEREFØRES.

Etymologien er også lite intuitiv. Dere burde nevnt det latinske verbet som er utgangspunktet, "evolvo". Dere skriver at verbet betyr "rulle opp". Sammenhengen blir mye lettere å forstå hvis dere i stedet hadde fokusert på en annen betydning av "evolvo", nemlig "rulle ut", som gir et hint om "folde ut", "vikle ut" eller "utvikle".

https://en.wiktionary.org/wiki/evolvo#Latin

Hele denne artikkelen burde skrives om.

svarte Marit M. Simonsen

Takk for innspillet. Vi tar det med oss i videre arbeid. Hilsen Marit, redaktør.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg