Faktaboks

Guy Fawkes

Guido Fawkes

Uttale
få:ks
Født
13. april 1570, York, England
Død
31. januar 1606, Westminster, London, England
Guy Fawkes
Guy Fawkes var en engelsk katolikk som var med på å planlegge den mislykkede Kruttsammensvergelsen 5. november 1605.
Av .

Guy Fawkes var en engelsk katolikk og en av lederne for Kruttsammensvergelsen, et planlagt attentat mot kong Jakob 1. og Overhuset. Parlamentet skulle sprenges i luften ved åpningen den 5. november 1605, men planen ble avslørt dagen før og Fawkes ble arrestert, torturert og siden henrettet.

Tidlige år

Fawkes ble født i York og var sønn av sakfører Edward Fawkes og Edith Jackson, som begge var protestanter. Familien konverterte i midlertid til katolisismen etter Edward Fawkes' død i 1579, da Edith giftet seg med den katolske lavadelsmannen Denis Bainbridge.

Fawkes ble yrkessoldat og deltok fra 1592 i den nederlandske åttiårskrigen på spansk-katolsk side. Dronning Elizabeth 1. av England støttet derimot de protestantiske nederlenderne mot Spania. I løpet av sin karriere skaffet Fawkes seg et rykte som en dyktig soldat og lojal katolikk med sterk moralsk integritet. Under krigen prøvde Fawkes forgjeves å sikre utvidet støtte for engelske katolikker fra den spanske kongen Filip 3.

I 1604 møtte Guy Fawkes Thomas Winter i Belgia. Winter var også soldat og hadde kjempet mot spanjolene i åttiårskrigen, men konverterte til katolisismen og skiftet side omkring 1600. De ble enige om å jobbe sammen for katolisismen i England, og de to ankom London i april samme år.

Kruttsammensvergelsen

Koveret til The Gunpowder Plot Galop av Stephen Jarvis fra 1866, viser en karikert Guy Fawkes med fyrstikker og en kruttønne.
.

I august 1604 ble krigen mellom Spania og England formelt avsluttet med en fredsavtale i London. Til de engelske katolikkenes fortvilelse inneholdt avtalen ingen krav om toleranse for katolisisme i England. Spanias frafall og den vedvarende forfølgelsen av katolikker i England bidro sannsynligvis til ytterligere radikalisering av personer som Fawkes.

I London bodde Fawkes og Winter hos Robert Catesby, som var mesterhjernen bak kruttsammensvergelsen. Med flere andre planla de å sprenge det engelske parlamentet og kong Jakob 1. i luften. En annen av de medsammensvorne var Thomas Percy, som var en av kongens personlige livvakter. Gruppen begynte først å grave en tunell under parlamentet, og Fawkes organiserte dette tiltaket. Via Thomas Percy fikk de imidlertid mulighet til å leie kjellerhvelvet under Overhusets møtesal i Westminster. Gravingen ble derfor avbrutt, og konspiratørene fylte kjelleren med 36 tønner krutt.

I dagene før parlamentets møte 5. november 1605 fikk Fawkes i oppgave å holde vakt ved kjelleren. Ved hoffet verserte det imidlertid rykter om en aksjon mot møtet, og under en inspeksjon 4. november ble kruttønnene oppdaget og Fawkes arrestert. Under forhørene tilsto Fawkes attentatplanene, men nektet å utlevere sine venner.

Catesby, Winter, Percy og flere andre konspiratører ble drept noen dager senere i en mindre trefning mellom engelske myndigheter og katolske opprørere ved Holbeach House. Fawkes og syv av hans medsammensvorne ble stilt for en parlamentarisk domstol 27. januar 1606. De ble dømt for høyforræderi og henrettet noen dager senere.

Senere betydning

Kruttsammensvergelsen forsterket den antikatolske stemningen som hersket i England, og nye lover ble innført som begrenset katolikkers bevegelsesfrihet. For å feire avsløringen av sammensvergelsen og kongens redning ble 5. november til Guy Fawkes' Day, en folkelig festdag i England med bål, klokkeklang og fyrverkeri.

I det tjueførste århundre har Guy Fawkes-masker, med motiv hentet fra tegneseriene V for Vendetta av Alan Moore, blitt et symbol for den internett-baserte gruppen Anonymous. Masken har blitt brukt ved flere markeringer og demonstrasjoner, for eksempel i 2008 under demonstrasjoner mot Scientologikirken.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg