Jean-Baptiste Lamarck.

This image is in the public domain. fri

Lamarckismen, en teori som hevder at en viktig del av evolusjonen kan forklares ved at ervervede egenskaper nedarves på tvers av generasjoner. I dag anses lamarckismen for å være en motbevist teori. 

Teorien stammer fra den franske naturforskeren Jean-Baptiste de Lamarck.

To hovedprinsipp står sentralt i Lamarcks evolusjonsteori:

  • Individer mister over tid organer og egenskaper som ikke er nyttig eller brukes, mens viktige organer og egenskaper videreutvikles. 
  • De nyttige trekkene som ble videreutviklet i løpet av et individs livsløp overføres til neste generasjon.

En lamarckistisk forklaring på sjiraffens lange hals er at giraffer hele tiden bruker halsen for å strekke seg etter mat høyt oppe. Denne aktive bruken og strekkingen av halsen fører til at giraffens hals gradvis blir lenger. Den ervervede lange halsen nedarves til neste generasjon med sjiraffer.

Lamarcisme var en populær evolusjonsteori til langt ut på 1800-tallet, og til en viss grad på begynnelsen av 1900-tallet. Charles Darwins teori om evolusjon gjennom naturlig utvalg ble publisert allerede i 1859, men det tok tid før naturlig utvalg ble ansett som en viktigere evolusjonsmekanisme enn nedarving av ervervede egenskaper. I dag er naturlig utvalg ubestridt som den viktigste evolusjonsmekanismen. 

I det tidligere Sovjetunionen fikk lamarckismen en uventet oppblomstring i 1935–50-årene i Trofim Denisovitsj Lysenkos «nye sovjetiske arvelære», som under Stalin var den eneste godkjente teori om genetikk (se lysenkisme).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.