Isfugl sitter ofte på en utsiktsplass med utsikt over vann av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

isfugl

Isfugl med fisk

Isfugl er en fugleart i familien isfugler. De er høyst egenartete fugler med langt, spisst nebb, svært kort hale, og en fjærdrakt med intense farger. Oversiden av kroppen er grønn og blå, og undersiden er rødbrun. Isfuglen er omtrent like stor som en dompap, cirka 18–19 centimeter lang, men er litt tyngre; den veier rundt 30–40 gram.

Faktaboks

Også kjent som

Alcedo atthis, kongsfisker

Levevis

Isfuglen flyr vanligvis i en rask, rettlinjet flukt som avbrytes av stillestående svirreflukt over en vannflate når den skal fange mat. Isfuglen fanger mat ved å stupe ned i vannet, og den vanlige fangsten er gjerne fisk og vanninsekter. Byttet kan også fanges fra en utkikkspost, gjerne ei grein som er 1–3 meter over vannet. Isfuglen har også vært kalt «kongsfisker» (som er det svenske og engelske navnet).

Formering

Isfugler under paring. Sandvika 2020.
Isfugl
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Isfuglen hekker i bratte jord- og grusbakker, oftest ved vann. Her graver den 0,5–1 meter dype reirganger. Hunnen legger 6–7 egg i april–mai. De ruges av begge foreldrene i 19–21 dager. Ungene er flygedyktige når de er 23–27 dager gamle og er selvstendige få dager senere. Vanligvis får isfuglen to ungekull per år.

Utbredelse

Isfuglen holder til i store deler av det sørlige Europa og i Asia. Første sikre hekkefunn i Norge var ved Halden i 1962. I dag kan hekkende isfugl observeres flere steder langs kysten av Sør-Norge, fra Bergen til svenskegrensen, samt i innlandet nord til Elverum. Den er også observert sporadisk lenger nord, i Trøndelag og Nordland, til dels midtvinters.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Tore Fonstad, Benny Gensbøl og Morten Günther: Aschehougs Fuglebok, Oslo 2006.

Kommentarer (2)

skrev Jan Sverre Knudsen

Artikkelen bør oppdateres når det gjelder utbredelse. Den har jo i mange år hekket flere steder på Østlandet. Sandvika og Halden for eksempel. Det er mer enn "noen få reirfunn" som det står i artikkelen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg