vinkekrabber

Vinkekrabber, en slekt (Uca) av krabber, som har stor utbredelse i tropiske og subtropiske områder. De er kjent fordi hannene er utstyrt med en kjempestor klo.

Faktaboks

Også kjent som

Slekten Uca

Det finnes omkring ett hundre arter av vinkekrabber i slekten Uca, som tilhører familien Ocypodidae. De lever langs strendene og i områder med mudder, laguner og brakkvann langs kysten av Sør- og Nord-Amerika og Afrika. De er også utbredt langs kystene i Stillehavet. Vinkekrabbene er bemerkelsesverdige fordi de tilbringer deler av sitt liv på land, og graver huler i sand og mudder. Vinkekrabber har en variert diett ved å sikte jorden for detritus, alger, små virvelløse dyr og mikroorganismer. Rester etter måltidet legges som klumper på utsiden av hulene.

Vinkekrabbene er små arter, og de største blir 5 cm over ryggskjoldet. Spesielt for vinkekrabber er at den ene av hannens klør er meget stor, og mye større enn den andre. Den skal kunne utgjøre opptil halvparten av dyrets vekt. På engelsk kalles vinkekrabber for «fiddler crabs» fordi det ser ut som om de bærer på en stor fiolin. Med rituelle bevegelser brukes hannene den store kloen for å tiltrekke hunner. Kloen løftes i været, og bankes i marken. Den store kloen er også i bruk i kamper mellom hannene. Hvis de mister en klo i kamp, kan den lille kloen hos noen arter vokse ut og bli større. Vanligvis gjør den ikke det, men den store kloen regenereres ved nest hudskifte.

Etter paring legger hunnen egg, som festes på undersiden av kroppen. Hun bærer eggene i noen uker før de klekker, og larvene lever planktonisk i tidevannsonen til å begynne med.

Vinkekrabber er morsomme å se på, og holdes som kjæledyr, bl.a. i USA. Da må man ha et akvarium, hvor det både er saltholdig vann og et substrat til å grave ut hulrom.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg