Vinkekrabber er en slekt (Uca) av krabber som har stor utbredelse i tropiske og subtropiske områder. De er kjent fordi hannene er utstyrt med en kjempestor klo.

Faktaboks

Beskrevet av
William Elford Leach, 1814

Utbredelse

Det finnes omkring ett hundre arter av vinkekrabber i slekten Uca, som tilhører familien Ocypodidae. De lever langs strendene og i områder med mudder, laguner og brakkvann langs kysten av Sør-Amerika, Nord-Amerika og Afrika. De er også utbredt langs kystene ved Stillehavet.

Beskrivelse

Vinkekrabbene er små arter, og de største blir fem centimeter over ryggskjoldet. Spesielt for vinkekrabber er at den ene kloen til hannen er meget stor, mye større enn den andre. Den skal kunne utgjøre opptil halvparten av dyrets vekt. På engelsk kalles vinkekrabber «fiddler crabs» fordi det ser ut som om de bærer på en stor fiolin.

Levevis

Vinkekrabbene er bemerkelsesverdige fordi de tilbringer deler av sitt liv på land og graver huler i sand og mudder. De har en variert diett ved å sikte jorden for detritus, alger, små virvelløse dyr og mikroorganismer. Rester etter måltidet legges som klumper på utsiden av hulene.

Med rituelle bevegelser bruker hannene den store kloen for å tiltrekke hunner. Kloen løftes i været og bankes i marken. Den store kloen er også i bruk i kamper mellom hannene. Hvis de mister en klo i kamp, kan den lille kloen hos noen arter vokse ut og bli større. Vanligvis gjør den ikke det, men den store kloen regenereres ved neste skallskifte.

Etter paring legger hunnen egg som festes på undersiden av kroppen. Hun bærer eggene i noen uker før de klekker, og larvene lever planktonisk i tidevannssonen til å begynne med.

Akvariedyr

Vinkekrabber er morsomme å se på og holdes som kjæledyr, blant annet i USA. Da må man ha et akvarium hvor det både er saltholdig vann og et substrat til å grave ut hulrom i.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vinkekrabber
Uca
Artsdatabanken-ID
205480
GBIF-ID
6586700

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg