Maki- og lemurfamilien er en pattedyrfamilie i ordenen primater, med til sammen 20 arter.

De varierer i størrelse fra de helt små mus-lemurene (slekten Microcebus) på 20–30 g, til middelstore dyr på 3–4 kg. I slekten Microcebus finnes de minste primatene vi kjenner til.

Halen er som regel lengre enn kroppen og armene er som oftest kortere enn bena. De er for det meste trelevende. De fleste er nattaktive.

Makier og lemurer forekommer på Madagaskar, noen også på Komorene nordvest for Madagaskar.

Mest kjent er den dagaktive katta, Lemur catta. Nevnes kan også vari, Varecia variegata, den største av makiene.

Familien omfatter 10 slekter, som av og til deles i tre familier: Lemuridae, Cheirogaleidae og Megalapidae. Se også halvaper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.