Katta, ringhale-lemur, Lemur catta, er en primatart i maki- og lemurfamilien. Katta er kanskje den mest kjente representanten for familien.

Pelsen er grå til brunfarget på ryggen, lysere på lemmene; oversiden av hender og føtter er gråhvit. Snuten og issen er svarte, og rundt øynene er det svarte ringer. Halen er lang med svarte og hvite ringer. Kroppslengden er 45 cm, halen måler opptil 63 cm, vekt er 2,3–3,5 kg. De lever i grupper på 5–30 dyr. Katta søker næring hovedsakelig i trærne, men også nede på bakken. Arten forekommer i løvskog og galleriskog på Madagaskar. Den er utrydningstruet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.