(av cyan-), svært giftige salter av av den svake syren hydrogencyanid, HCN, blåsyre (se cyanidforgiftning).

Alkalicyanidene, f.eks. kaliumcyanid, KCN, og natriumcyanid, NaCN, og jordalkalicyanidene, f.eks. kalsiumcyanid, Ca(CN)2, og bariumcyanid, Ba(CN)2, er løselige i vann.  Løsningene er sterkt basiske og lukter av blåsyre (bitre mandler).

Natriumcyanid fremstilles via natriumamid og -cyanamid ved å blåse ammoniakk over en oppvarmet blanding av natrium og trekull. De normale cyanidene av tungmetallene er for det meste tungtløselige, f.eks. sølvcyanid, AgCN. Et unntak er kvikksølv(II)cyanid, Hg(CN)2 som løst i vann ikke er spaltet i oner.

Foruten de normale cyanidene eksisterer det tallrike, lettløselige komplekse cyanider (cyanokomplekser). Tungtløselige cyanider løser seg i overskudd av cyanid. Sølvcyanid f.eks. løser seg i kaliumcyanid under dannelse av det komplekse dicyanoion [Ag(CN)2]. Komplekse cyanider er langt mindre giftige enn normale cyanider, pga. at CN- ikke lett frigis i løsning. Andre komplekse cyanider er kaliumheksacyanoferrat(II), blodlutsalt og berlinerblått.

Sølv finnes i forskjellige malmer i form av sølvsulfid, Ag 2 S. Sølvet kan fremstilles fra slike malmer etter knusing ved å vaske malmen med oksygenholdige vannløsninger av natriumcyanid. Sølvet (og også gull ) løses da som [Ag(CN) 2 ] - .  Fra løsningen kan sølv (og gull) utvinnes ved elektrolyse. Forsølving av metallgjenstander foretas gjerne ved elektrolyse i cyanidløsning. Cyanidene anvendes også for fremstilling av kunstfibrer, legemidler, fargestoffer, plantevernmidler m.m.

De organisk-kjemiske cyanider kalles nitriler.

En sterkt beklagelig bruk av cyanid er i fangst av fisk i tropene til akvarier. På grunn av sine farger er slik fisk meget etterspurt. De fanges ved å tilsette cyanid til rev i tropene. Mange av fiskene dør, men noen blir bare bedøvet og kan lett fanges. Dessverre blir også mye annet levende i revet drept samtidig. Marine Aquarium Council er en organisasjon som ble etablert i 1998 som arbeider for å erstatte denne metoden med mer naturvendelige metoder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.