Cyanider er svært giftige kjemiske forbindelser som er salter av av den svake syren hydrogencyanid, HCN, som er mest kjent under navnet blåsyre. Se også cyanidforgiftning

Alkalicyanidene, for eksempel kaliumcyanid, KCN, og natriumcyanid, NaCN, og jordalkalicyanidene, for eksempel kalsiumcyanid, Ca(CN)2, og bariumcyanid, Ba(CN)2, er løselige i vann. Løsningene er sterkt basiske og lukter av blåsyre (bitre mandler).

Natriumcyanid fremstilles via natriumamid og natriumcyanamid ved å blåse ammoniakk over en oppvarmet blanding av natrium og trekull. De normale cyanidene av tungmetallene er for det meste tungtløselige, for eksempel sølvcyanid, AgCN. Ett unntak er kvikksølv(II)cyanid, Hg(CN)2 som løst i vann ikke er spaltet i ioner.

Foruten de normale cyanidene eksisterer det tallrike, lettløselige komplekse cyanider (cyanokomplekser). Tungtløselige cyanider løser seg i overskudd av cyanid. Sølvcyanid løser seg for eksempel i kaliumcyanid under dannelse av det komplekse dicyanoion [Ag(CN)2]. Komplekse cyanider er langt mindre giftige enn normale cyanider, fordi CN- ikke lett frigis i løsning. Andre komplekse cyanider er kaliumheksacyanoferrat(II), blodlutsalt og berlinerblått.

De organisk-kjemiske cyanidene kalles nitriler.

Sølv finnes i forskjellige malmer i form av sølvsulfid, Ag2S. Sølvet kan fremstilles fra slike malmer etter knusing ved at malmen vaskes med oksygenholdige vannløsninger av natriumcyanid. Sølvet løses da som [Ag(CN)2]-, og fra løsningen kan sølvet utvinnes ved elektrolyse. Den samme teknikken kan brukes på gull.

Forsølving av metallgjenstander foretas gjerne ved elektrolyse i cyanidløsning. Cyanidene anvendes også for fremstilling av kunstfibrer, legemidler, fargestoffer, plantevernmidler med mer.

En sterkt beklagelig bruk av cyanid er i fangst av tropiske fisk til akvarier. På grunn av sine farger er slik fisk meget etterspurt. De fanges ved å tilsette cyanid til korallrev i tropene. Mange av fiskene dør, men noen blir bare bedøvet og kan lett fanges. Dessverre blir også mye annet levende i revet drept samtidig. Marine Aquarium Council er en organisasjon som ble etablert i 1998 som arbeider for å erstatte denne metoden med mer naturvennlige metoder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.