Cyanider er kjemiske forbindelser som inneholder karbon og nitrogen i form av cyanid-ionet, CN. Kjemisk sett er cyanidene salter av av den svake syren hydrogencyanid, med kjemisk formel HCN, som er mest kjent under navnet blåsyre. Cyanidene er svært giftige, se cyanidforgiftning.

Faktaboks

Uttale
syanˈider
Etymologi
fra gresk kyanos ‘blå’; fra fargen på berlinerblått.

Kjemiske egenskaper

Alkalicyanidene, for eksempel kaliumcyanid, KCN, og natriumcyanid, NaCN, og jordalkalicyanidene, for eksempel kalsiumcyanid, Ca(CN)2, og bariumcyanid, Ba(CN)2, er løselige i vann. Løsningene er sterkt basiske og lukter av bittermandel.

De normale cyanidene av tungmetallene, for eksempel sølvcyanid, AgCN, er for det meste tungtløselige. Ett unntak er kvikksølv(II)cyanid, Hg(CN)2, som løst i vann ikke er spaltet i ioner.

Tungtløselige cyanider løser seg i overskudd av cyanid. Sølvcyanid løser seg for eksempel i kaliumcyanid under dannelse av det komplekse dicyanoionet, [Ag(CN)2]. Det eksisterer tallrike, lettløselige komplekse cyanider (cyanokomplekser). Komplekse cyanider er langt mindre giftige enn normale cyanider, fordi CN ikke lett frigis i løsning. Andre komplekse cyanider er kaliumheksacyanoferrat(II), blodlutsalt og berlinerblått.

De organisk-kjemiske cyanidene kalles nitriler.

Fremstilling

Natriumcyanid fremstilles via natriumamid og natriumcyanamid ved å blåse ammoniakk over en oppvarmet blanding av natrium og trekull.

Bruk

Sølv finnes i forskjellige malmer i form av sølvsulfid, Ag2S. Sølvet kan fremstilles fra slike malmer etter knusing ved at malmen vaskes med oksygenholdige vannløsninger av natriumcyanid. Sølvet løses da som [Ag(CN)2], og fra løsningen kan sølvet utvinnes ved elektrolyse. Den samme teknikken kan brukes på gull.

Forsølving av metallgjenstander foretas gjerne ved elektrolyse i cyanidløsning. Cyanidene anvendes også for fremstilling av kunstfibre, legemidler, fargestoffer, plantevernmidler med mer.

En sterkt beklagelig bruk av cyanid er i fangst av tropiske fisk til akvarier. På grunn av sine farger er slike fisker meget etterspurt. De fanges ved å tilsette cyanid til korallrev i tropene. Mange av fiskene dør, men noen blir bare bedøvet og kan lett fanges. Dessverre blir også mye annet levende i revet drept samtidig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg