Cyanider er  salter av av den svake syren hydrogencyanid, HCN, blåsyre (se cyanidforgiftning). De er alle svært giftige.

Alkalicyanidene, f.eks. kaliumcyanid, KCN, og natriumcyanid, NaCN, og jordalkalicyanidene, f.eks. kalsiumcyanid, Ca(CN)2, og bariumcyanid, Ba(CN)2, er løselige i vann.  Løsningene er sterkt basiske og lukter av blåsyre (bitre mandler).

Natriumcyanid fremstilles via natriumamid og -cyanamid ved å blåse ammoniakk over en oppvarmet blanding av natrium og trekull. De normale cyanidene av tungmetallene er for det meste tungtløselige, f.eks. sølvcyanid, AgCN. Et unntak er kvikksølv(II)cyanid, Hg(CN)2 som løst i vann ikke er spaltet i oner.

Foruten de normale cyanidene eksisterer det tallrike, lettløselige komplekse cyanider (cyanokomplekser). Tungtløselige cyanider løser seg i overskudd av cyanid. Sølvcyanid f.eks. løser seg i kaliumcyanid under dannelse av det komplekse dicyanoion [Ag(CN)2]. Komplekse cyanider er langt mindre giftige enn normale cyanider, pga. at CN- ikke lett frigis i løsning. Andre komplekse cyanider er kaliumheksacyanoferrat(II), blodlutsalt og berlinerblått.

Sølv finnes i forskjellige malmer i form av sølvsulfid , Ag 2 S. Sølvet kan fremstilles fra slike malmer etter knusing ved å vaske malmen med oksygenholdige vannløsninger av natriumcyanid . Sølvet (og også gull ) løses da som [Ag(CN) 2 ] - .  Fra løsningen kan sølv (og gull) utvinnes ved elektrolyse. Forsølving av metallgjenstander foretas gjerne ved elektrolyse i cyanidløsning. Cyanidene anvendes også for fremstilling av kunstfibrer, legemidler, fargestoffer, plantevernmidler m.m.

De organisk-kjemiske cyanider kalles nitriler.

En sterkt beklagelig bruk av cyanid er i fangst av fisk i tropene til akvarier. På grunn av sine farger er slik fisk meget etterspurt. De fanges ved å tilsette cyanid til rev i tropene. Mange av fiskene dør, men noen blir bare bedøvet og kan lett fanges. Dessverre blir også mye annet levende i revet drept samtidig. Marine Aquarium Council er en organisasjon som ble etablert i 1998 som arbeider for å erstatte denne metoden med mer naturvendelige metoder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.