cyanider

Artikkelstart

Cyanider er svært giftige kjemiske forbindelser som er salter av av den svake syren hydrogencyanid, HCN, som er mest kjent under navnet blåsyre. Se også cyanidforgiftning.

Faktaboks

Uttale
cyanˈider
Etymologi
fra gresk kyanos ‘blå’; fra fargen på berlinerblått.

Alkalicyanidene, for eksempel kaliumcyanid, KCN, og natriumcyanid, NaCN, og jordalkalicyanidene, for eksempel kalsiumcyanid, Ca(CN)2, og bariumcyanid, Ba(CN)2, er løselige i vann. Løsningene er sterkt basiske og lukter av bittermandel.

Fremstilling og egenskaper

Natriumcyanid fremstilles via natriumamid og natriumcyanamid ved å blåse ammoniakk over en oppvarmet blanding av natrium og trekull. De normale cyanidene av tungmetallene er for det meste tungtløselige, for eksempel sølvcyanid, AgCN. Ett unntak er kvikksølv(II)cyanid, Hg(CN)2 som løst i vann ikke er spaltet i ioner.

Foruten de normale cyanidene eksisterer det tallrike, lettløselige komplekse cyanider (cyanokomplekser). Tungtløselige cyanider løser seg i overskudd av cyanid. Sølvcyanid løser seg for eksempel i kaliumcyanid under dannelse av det komplekse dicyanoion [Ag(CN)2]. Komplekse cyanider er langt mindre giftige enn normale cyanider, fordi CN- ikke lett frigis i løsning. Andre komplekse cyanider er kaliumheksacyanoferrat(II), blodlutsalt og berlinerblått.

De organisk-kjemiske cyanidene kalles nitriler.

Bruk

Sølv finnes i forskjellige malmer i form av sølvsulfid, Ag2S. Sølvet kan fremstilles fra slike malmer etter knusing ved at malmen vaskes med oksygenholdige vannløsninger av natriumcyanid. Sølvet løses da som [Ag(CN)2]-, og fra løsningen kan sølvet utvinnes ved elektrolyse. Den samme teknikken kan brukes på gull.

Forsølving av metallgjenstander foretas gjerne ved elektrolyse i cyanidløsning. Cyanidene anvendes også for fremstilling av kunstfibrer, legemidler, fargestoffer, plantevernmidler med mer.

En sterkt beklagelig bruk av cyanid er i fangst av tropiske fisk til akvarier. På grunn av sine farger er slik fisk meget etterspurt. De fanges ved å tilsette cyanid til korallrev i tropene. Mange av fiskene dør, men noen blir bare bedøvet og kan lett fanges. Dessverre blir også mye annet levende i revet drept samtidig. Marine Aquarium Council er en organisasjon som ble etablert i 1998 som arbeider for å erstatte denne metoden med mer naturvennlige metoder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg