Dyreliv på Madagaskar

Diademsifaka er en av fire arter indrier.
Av .

Lemur (lemur catta) er en av halvapefamiliene som finnes på Madagaskar.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Madagaskars særpregede fauna har vesentlig afrikansk opprinnelse, men har utviklet seg i isolasjon gjennom 30–60 millioner år og har frembrakt en rekke stedegne eller endemiske familier. Disse omfatter blant pattedyrene børstepinnsvin eller tenreker, som er primitive insektetere, og tre halvapefamilier: makier og lemurer, indrier og fingerdyr. Flaggermus, en liten gruppe gnagere og snikekatter, de eneste rovpattedyrene, utgjør resten av den opprinnelige pattedyrfaunaen. Penselsvin, rotter og en spissmus er nyere innvandrere.

Fem familier; mesitter, kuroler, markråker, vangaer og asitier, som utgjør mer enn 100 av de 172 fugleartene som hekker på Madagaskar, er endemiske. Ytterligere 120 arter er registrert på trekk eller som tilfeldige gjester. Verdens tyngste fugl, madagaskarstrutsen, døde ut i historisk tid.

Blant krypdyrene finnes nilkrokodille, skilpadder, 50 gekkoarter, halvparten av kameleonfamiliens 85 arter og to slekter av en familie, iguaner, som ellers bare forekommer i Sør-Amerika og på Fiji. 23 slangearter, blant annet boaer (se kvelerslanger) og snoker, forekommer, men ingen er giftige. Den opprinnelige faunaen forsvinner i takt med nedhuggingen av regnskogen, og mange arter er utrydningstruede.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg