Vortesvin
Av /KF-arkiv ※.
Vortesvin, Zambia.
Vortesvin i Zambia.
Vortesvin, Zambia.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
utbredelse av vortesvin
Utbredelse av vortesvin (Phacochoerus aethiopicus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av vortesvin

Vortesvin er en partået klovdyrart i svinefamilien. Den har en nær sylindrisk kropp med et meget stort hode med ansiktsvorter, som er mest iøynefallende hos hannene.

Faktaboks

Også kjent som
warthog
Vitenskapelig navn
Phacochoerus aethiopicus
Beskrevet av
(Pallas, 1766)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Arten har meget store støttenner (hjørnetenner) i overkjeven. Dens viktigste våpen er imidlertid støttennene i underkjeven, selv om de er mye mindre enn overkjevens. Pelsen består av svart eller hvit bust på en grå hud. Kroppslengden er 110–135 centimeter, skulderhøyden er cirka 70 centimeter, halen måler 40 centimeter og vekten er 40–110 kilo.

Vortesvinet er dagaktivt. Arten må knele ned på albuene når den skal gresse. Når den løper unna, står halen rett til værs som en antenne. Den forekommer på gressavanner og tresavanner og er utbredt i Afrika sør for Sahara.

Vortesvin, eller warthog, Phacochoerus aethiopicus
Vortesvin, eller warthog, Phacochoerus aethiopicus
Lisens: CC BY SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vortesvin
Phacochoerus aethiopicus
GBIF-ID
2441211

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg