Klippegrevlinger, også kalt fjellgrevlkinger, er en pattedyrorden med sju arter. Primitive hovdyrlignende pattedyr, store som kaniner, tidligere klassifisert blant gnagerne. Temmelig klumpet bygd, små, runde ører, konisk spiss snute, korte ben, kort hale og tett pels. Bortsett fra andre tå på bakføttene som har klo, har tærne negler i form av små hover. Andre trekk som kraniet og hjernens anatomi viser også stor likhet med det man finner hos primitive hovdyr.

De er dagaktive planteetere som for det meste lever på karrig mark i regnfattige strøk. Levealderen er høy, i regelen over 10 år. De er flokkdyr. Flokkstørrelsen varierer for de ulike artene. Flekklippegrevling kan forekomme i flokker på 20–53 dyr per 10 dekar. Ofte kan to arter klippegrevlinger leve i samme område, men har da forskjellig valg av føde, skjulested o.l., for å unngå konkurranse om en avgjørende ressurs.

De sju artene i ordenen fordeles på tre slekter i familien Procaviidae.

Slekten klippegrevlinger, Procavia, omfatter én art, kappklippegrevling, P. capensis. Pelsen er lys til mørkebrun med en mørkebrun til gulaktig oransjefarget flekk på ryggen. Kroppslengde 31–54 cm; vekt vanligvis rundt 4 kg for hannene, noe mindre for hunnene. Lever i blokkmark fra halvørken til høyfjellsområder. Forekommer i Sørvest- og Nordøst-Afrika samt Midtøsten.

Slekten flekklippegrevlinger, Heterohyrax, omfatter tre arter: H. brucei, H. antinea og H. chapini. Disse regnes av og til som én art (H. brucei). Pelsen er lysegrå med hvit underside og gul ryggflekk. Kroppslengde 32–56 cm, vekt 1,3–4,5 kg. Lever i blokkmark og klippeformasjoner i forskjellige vegetasjonstyper, enkelte ganger også i hule trær. Forekommer over store deler av Afrika.

Slekten tregrevlinger, Dendrohyrax,omfatter tre arter: østtregrevling, D. validus,sørtregrevling, D. arboreus,og vesttregrevling, D. dorsalis.Kroppslengde 40–60 cm, vekt 1,5–4,5 kg. Pelsen er bløt og langhåret, mørkebrun av farge og med lys til mørk gul ryggflekk. Lever i eviggrønn skog fra lavland til høyfjell; sørtregrevling også i blokkmark. Forekommer i Afrika sør for Sahara, med distinkte utbredelsesområder for de tre artene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

4. april 2011 skrev Øystein Bliksås

Observerte en flokk klippegrevlinger i bratthenget i Mont Arbel, Israel. 29/3 2011. mvh Øystein Bliksås

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.