Dip
Dip
Av .

Dip-sauser er kalde sauser eller rører som man dypper diverse matvarer eller snacks i, og kalles gjerne dipp i dagligtalen. Dipper fins i svært mange varianter over hele verden og går langt tilbake i vår kulinariske historie.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk ‘dyppe’

I motsetning til sauser generelt, som typisk serveres til maten på samme tallerken, plasseres gjerne dipp i en egen skål, mens maten som man skal dyppe i dippen, serveres separat.

Tykke dipper er ofte basert på ost, rømme eller majones, og serveres for å dyppe snacks som potetgull eller rå grønnsaker i. Ulike varianter av soyasauser brukes til sushi, sashimi eller dim sum, sursøte chilisauser til vårruller og fritert sjømat, og ketchup til pommes frites. En beslektet norsk dipp, med etymologisk lik betydning, er den tradisjonsrike duppen som serveres med stekt flesk.

Listen over dipper og matvarene man kan dyppe i dem, er lang. Her er noen eksempler:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg