Anbud, et bindende tilbud om å utføre et arbeid, levere en tjeneste eller varer på bestemte betingelser angitt av den som skal ha tjenesten eller leveransen utført.

Hensikten med anbud er å få arbeidet eller tjenesten utført til billigste pris eller på beste vilkår. I noen tilfeller går anbudet til den som byr lavest, i andre tilfeller brukes bestanbudsprinsippet hvor pris, tidspunkt og kvalitet sammenveies.

Betingelsene er vanligvis skriftlige spesifikasjoner, og anbudet kan gjelde pris, leveringstidspunkt og kvalitetskrav. Anbud avgis vanligvis på grunnlag av en anbudsinnbydelse med et tilhørende anbudsgrunnlag.

Anbud kan være muntlige, men i praksis vil de nesten alltid være skriftlige. Utbyderen vil alltid sette en anbudsfrist, og denne må overholdes sammen med en del formelle krav for at anbudet skal være gyldig og kunne vurderes av utbyderen.

I mange tilfeller går innbydelsen ut til en uspesifisert krets som en åpen arbeidsinnbydelse, i andre tilfelle til bestemte navngitte leverandører som en lukket anbudsinnbydelse. Også såkalte underhåndsanbud forekommer.

Staten og kommunene har egne anbudsregler som etatene må følge, se anbudskonkurranse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.