Et anbud er et bindende tilbud om å utføre et arbeid, levere en tjeneste eller levere varer på bestemte betingelser angitt av den som skal ha arbeidet, tjenesten eller leveransen utført.

Sett fra oppdragsgiverens eller kjøperens side er hensikten med å innhente anbud (gjerne gjennom en anbudskonkurranse) å få arbeidet eller tjenesten utført til billigste pris eller på beste vilkår. I noen tilfeller inngås det en avtale med den anbyderen, leverandøren eller tilbyderen som har inngitt det laveste anbudet, i andre tilfeller brukes bestanbudsprinsippet hvor pris, tidspunkt og kvalitet avveies og vektes mot hverandre.

Anbud avgis vanligvis på grunnlag av en anbudsinnbydelse/tilbudsinnbydelse med et tilhørende anbudsgrunnlag eller konkurransegrunnlag. I konkurransegrunnlaget angis dels hva oppdragsgiveren ønsker utført, ofte hvordan det skal utføres, og – hvis det avholdes en anbudskonkurranse – hvilke regler som gjelder for konkurransen (kvalifikasjonskrav, tildelingskriterier med mer).

Anbud kan være muntlige, men i praksis vil de nesten alltid være skriftlige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg