Virginia ble den 10. staten i USA i 1788. Allerede i 1583–1588 gjorde Sir Walter Raleigh det første forsøket på å grunnlegge en engelsk koloni i Nord-Amerika. Området han valgte, kalte han Virginia (jomfrulandet) til ære for «jomfrudronningen» Elizabeth 1. Etter dette mislykte koloniseringsforsøket kom den første permanente bosetningen i stand i 1607 med grunnleggelsen av Jamestown ved utløpet av James River. Virginia ble kronkoloni i 1624, og baserte sin vekst på tobakksdyrking og slavehold. Etter Cromwells maktovertagelse i England i 1650-årene flyttet også mange aristokrater til Virginia. Området var et sentrum for motstanden mot den britiske beskatningen av koloniene, og flere av lederne i den amerikanske frigjøringskampen kom herfra.

Virginia spilte en betydelig rolle i unionens første år. Fire av USAs fem første presidenter kom fra Virginia. Den største, østlige delen av Virginia brøt ut av unionen i 1861, og Richmond ble gjort til de konføderertes («sørstatenes») hovedstad. Virginia ble en sentral krigsskueplass i borgerkrigen i perioden 1861–1865. Den vestlige delen av Virginia valgte imidlertid «nordstatenes» parti, og ble i 1863 opptatt i unionen som staten West Virginia. Virginia ble gjenopptatt i unionen i 1870.

På 1900-tallet har Virginia, som andre sørstater, opplevd raseproblemer. I 1988 valgte Virginia USAs første svarte guvernør, demokraten Douglas Wilder.

Virginia sender 2 senatorer og 11 representanter til den føderale Kongressen i Washington.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.