Elizabeth 1

Faktaboks

Elizabeth 1
Elizabeth I
født:
7. september 1533, Palace of Placentia, England
død:
24. mars 1603, Richmond Palace, England
Elizabeth i kroningskappe, maleri fra omkring 1600, basert på en tapt original fra 1559.
Av .

Elizabeth 1 var dronning av England fra 1558 til 1603. Hun var datter av Henrik 8 og hans andre dronning Anne Boleyn.

Elizabeth regnes som en av Englands betydeligste regenter. I tillegg til å ha politisk teft og evne til å håndtere vanskelige situasjoner, var hun en god menneskekjenner og valgte fremragende rådgivere. Den elisabethanske tiden, som har fått navn etter Elizabeth, blir ofte framstilt som en gullalder av historikere. I hennes regjeringstid ble England en økonomisk stormakt med en blomstrende renessansekultur; særlig teateret hadde en storhetstid med William Shakespeare og Christopher Marlowe blant de største navnene.

Elizabeth gjennomførte i praksis reformasjonen i England gjennom Act of Supremacy i 1558 og Act of Uniformity i 1559 og England ble etter hvert den ledende protestantiske staten i Vest-Europa. Konflikten med det katolsk-dominerte Europa toppet seg med henrettelsen av den skotske, katolske dronningen Maria Stuart. Dette var den direkte foranledningen til at England ble angrepet av Spania, men Filip 2s «uovervinnelige» spanske armada ble tilintetgjort i 1588, og England ble mer enn noen gang en stormakt på havet.

Selv giftet Elizabeth seg aldri, til tross for at hun hadde en lang rekke friere. Hun ble derfor kalt The Virgin Queen («jomfrudronningen»). Flere områder (Virginia, Virgin Islands) er oppkalt etter henne. Hun etterlot seg ingen arvinger, og var den siste monark i England av slekten Tudor. Etter hennes død gikk tronen over til den skotske slekten Stuart og Jakob 1.

Biografi

Tidlige år

Elizabeth 1 som prinsesse, cirka 1547. Sannsynligvis malt for Henrik 8.
.

Elizabeth 1 var datter av Henrik 8 og Anne Boleyn. I 1536, da Elizabeth var to år gammel, ble Henriks og Annes ekteskap erklært ugyldig og Anne ble henrettet for utroskap, incest og forræderi. Elizabeth ble erklært uektefødt og dermed fratatt sin plass i arverekkefølgen, en skjebne hun delte med den eldre søsteren Maria. Henrik 8 giftet seg samme år med Jane Seymour, som i 1537 fødte sønnen Edvard, den senere Edvard 6. Jane døde kort tid etter fødselen, og Elizabeth vokste opp i hoffkretsen omkring broren Edvard. Da Henrik 8 døde i 1547 fikk både Maria og Elizabeth, i tråd med Henriks testamente, tilbake sine plasser i arverekkefølgen etter broren Edvard 6.

Under brorens Edvard 6s regjeringstid var Elizabeth en tid hos ekteparet Thomas Seymour, kongens morbror, og Katarina Parr, som hadde vært Henrik 8s siste kone. Oppholdet hos dem har blitt beskrevet som traumatisk for den unge Elizabeth. I 1548 døde Katarina i barsel, og året etter ble Thomas henrettet for konspirasjon mot kongen, da Edvard 6s rådgivere anklaget ham for å ville gifte seg med Elizabeth og styrte Edvard.

Som protestant var Elizabeth i stadig fare under søsteren Maria, som overtok tronen i 1553 etter Edvard 6s død. Elizabeth satt en kort tid i fengsel i Tower, og hennes liv var truet. Men hun reddet seg ved list, og fulgte katolsk skikk i det ytre. Romerkirken tiltalte henne, men hun var ikke i tvil om at Englands hersker måtte tilhøre det protestantiske Europa.

Dronning

Darnley-portrettet fra cirka 1575 viser Elizabeth 1 som dronning. Det er oppkalt etter en tidligere eier og befinner seg på The National Portrait Gallery i London.

/National Portrait Gallery.
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Elizabeth malt etter beseiringen av Den spanske armada. Armadaen er fremstilt i vinduene bak dronningen. Elizabeth holder en globus i hånden, et symbol på hennes verdensomspennende makt.

Elizabeth 1 bæres frem.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ved Marias død i 1558 ble Elizabeth dronning. Hennes svoger Filip 2 og senere flere andre fyrster fridde til henne, men hun ville ikke gifte seg og utnyttet frieriene utenrikspolitisk. Selv om hun forble ugift, og dermed fikk tilnavnet «jomfrudronningen», skapte hennes forhold til menn stadige forviklinger ved hoffet. Størst rolle spilte Robert Dudley, jarl av Leicester, og etter hans død i 1588 hans stesønn, Robert Devereux, 2. jarl av Essex.

Elizabeth hadde fått en humanistisk utdannelse og interesserte seg for kunst og vitenskap etter renessansens skikk.

I sin politikk fulgte hun ingen faste linjer, men forstod i de avgjørende øyeblikk å velge det som var mest fordelaktig for hennes rike og henne selv. Hun sympatiserte med katolisismen, men gjennomførte reformasjonen i England ved å innføre den episkopale kirkeforfatning med kronen som øverste kirkelige makt. Hun ble nesten tvunget til dette av hensyn til Spania og paven, som ikke ville anerkjenne henne som ektefødt.

Elizabeth styrte med stor myndighet og selvrådighet, men Englands store fremgang i hennes regjeringstid skyldes mest hennes dyktige rådgivere, fremfor alt William Cecil (lord Burghley). Parlamentet ble ofte sammenkalt, og Elizabeth tok hensyn til det. Hun var sparsommelig, og finansene ble holdt i god orden; åkerbruk og industri gikk frem, og Englands handels- og sjøfartsvelde ble grunnlagt.

I Skottlands religiøse stridigheter blandet hun seg stadig inn og understøttet protestantene; likeledes pustet hun til oppstanden mot sin misunte rival til Englands trone, Maria Stuart. Da Maria i 1568 flyktet til England, lot Elizabeth henne fengsle. Forsøkene på å befri Maria og de stadige katolske mordforsøk (blant annet Anthony Babingtons) mot Elizabeth, medvirket til at hun lot Maria bli henrettet i 1587.

For å skyve fra seg skylden for denne ugjerningen, lot hun statssekretær William Davison fengsle, angivelig fordi han hadde overskredet sin fullmakt. Den spanske kongen Filip 2, som gjennom 30 år hadde funnet seg i engelskmennenes plyndringer av de spanske sølvflåter og kolonier, søkte å hevne Marias henrettelse ved å sende ut Den spanske armada i 1588. Hans angrep mislyktes fullstendig, og krigen med Spania økte bare Englands herredømme på havet.

Seieren over Spania og Englands fremgang styrket Elizabeths popularitet, men den puritanske ånd som tiltok sterkt i hennes senere år, var fremmed for henne. Som stuartene senere, forfulgte hun de puritanske dissentere med strenge lover. Hennes yndling Essex' opprør og henrettelse i 1601 formørket hennes siste år.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Primærkilder

  • Camden, William (1970). The History of the Most Renowned and Victorious Princess Elizabeth, late Queen of England. MacCaffrey, Wallace T. (red). Chicago: University of Chicago Press.
  • Elizabeth I (2000). Elizabeth I: Collected Works. Chicago: Chicago University Press.
  • Spenser, Edmund (1596). The Faerie Queene. London: William Ponsonbie.

Sekundærlitteratur

  • Bucholz, Robert & Key, Newton (2009) Early Modern England 1485–1714: A Narrative History 2nd Edition. Chichester: Wiley-Blackwell.
  • Herrmann, Richard: Livet med Elizabeth og andre kongelige personer : historien om Tudor-dynastiet på den engelske tronen, 1986, isbn 82-02-10705-9, Finn boken
  • Hibbert, Christopher: The virgin queen : Elizabeth I, genius of the Golden Age, 1991, isbn 0-201-15626-1, Finn boken
  • Jenkins, Elizabeth: Elisabeth den store, 1961, Finn boken
  • MacCaffrey, Wallace T.: Elizabeth I, 1993, isbn 0-340-56167-x, Finn boken
  • Neale, John E.: Queen Elizabeth, 1934, Finn boken

Nettartikler

  • Collinson, Patrick (2004/2012). Elizabeth I (1533–1603). Oxford Dictionary of National Biography . Oxford: Oxford University Press

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg