Myrt. Av . Begrenset gjenbruk

myrt

Av .

Artikkelstart

Myrt er en aromatisk busk i myrtefamilien med små, helrandede, mørkegrønne og blanke blad. Den er eviggrønn og blir opptil fem meter høy. Blomstene er små og hvite med gule støvbærere. De grønne bærene blir blå-svarte ved modning, og blir da cirka fire mm i diameter.

Faktaboks

Også kjent som
brudemyrt
Vitenskapelig navn
Myrtus communis
Beskrevet av
Carl von Linné

Myrtebusken kommer opprinnelig fra og er utbredt i middelhavslandene, der den inngår i maquisvegetasjonen. Myrt plantes som prydbusk og brukes blant annet til brudekranser. Den dyrkes innendørs i Norge.

Bruk

Tørkede blomsterknopper og frukter kan knuses og gnis inn i grillmat, noe som gir en smak av middelhavsmat. Kvister eller blader fra busken kan også strøs over grillkullet slik at røyken smaksetter maten. Friske blomster og blader kan brukes i salater og som garnityr.

Myrtefrøene har i tidligere tider blitt tørket, knust og brukt til krydring på samme måte som pepper. Smaken har imidlertid lite til felles.

Tørkede blomster og blad brukes i potpurri og parfymeindustrien. Bærene har også blitt brukt til vinlegging og smaksetting av brennevin.

Historie

Myrt har vært dyrket siden oldtiden og finnes forvillet i hele middelhavs- området og store deler av Asia. I Nord-Afrika dekker busken store områder. I Norge kan man dyrke myrt i krukker som tas inn om vinteren.

I det gamle Hellas symboliserte myrt ungdom og skjønnhet. Planten var tilegnet Afrodite og ble gjerne plantet rundt templer. I Norden var det vanlig at bruden bar en myrtekrans i håret som tegn på kjærlighet. Andre steder har myrt blitt forbundet med rettferdighet og udødelighet.

Innen folkemedisinen har uttrekk av myrt blitt brukt mot blant annet forkjølelse, urinveisplager og fordøyelsesplager.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

myrt
Myrtus communis
GBIF-ID
3180085

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg