Chesapeake Bay

Kart over Chesapeake Bay.
Av /National Atlas.
Lisens: CC BY SA 3.0
Chesapeake Bay ved Dymer Creek, Virginia.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Chesapeake Bay er en vid bukt av Atlanterhavet i statene Maryland og VirginiaUSAs østkyst. I bukta ligger viktige havnebyer som Baltimore, Norfolk, Newport News og Hampton. Byen Annapolis er sete for den amerikanske sjøkrigsskole.

Faktaboks

Uttale
tʃˈesəpi:k bei

Bukten er rundt 320 kilometer lang fra nord til sør, og 6 til 50 kilometer bred. Kysten er lav og ujevn, med store sumpområder og mange små sandøyer. Innløpet, som er 21 kilometer bredt, ligger mellom Cape Henry og Cape Charles ved sørenden av Delmarvahalvøya. Den sørlige delen av bukten ligger i delstaten Virginia, mens den nordlige tilhører Maryland. Chesapeake Bay er dannet av de nedsunkne utløpene av elvene Susquehanna, Potomac, Rappahannock, Patuxent, York og James.

Chesapeake Bay Bridge ble bygget i 1952 og er 7,1 kilometer lang. Broen forbinder byen Annapolis med den østre bredd av bukten. Chesapeake Bay Bridge-Tunnel er 28,3 kilometer og er en kombinert bro- og tunnelforbindelse mellom Delmarvahalvøya og Norfolk. Prosjektet sto ferdig i 1964. Fra 1999 er det broforbindelse mellom Norfolk og Virginias østkyst. Chesapeake og Delawarekanalen, som er en del av Atlantic Intracoastal Waterway, gir videre forbindelse til Delaware Bay og Philadelphia.

Tradisjonelt har fiske hatt stor betydning for befolkningen rundt Chesapeake Bay. Særlig populært har vært fangst av østers og krabber. Siden slutten av 1970-årene har imidlertid kloakkutslipp og annet avfall ført til en sterk nedgang i fisket. Forurensning har også gjort området mindre attraktivt for rekreasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg