Chesapeake Bay

Chesapeake Bay, bukt av Atlanterhavet, på USAs østkyst, i Maryland og Virginia. Dannes av de nedsunkne utløp av elvene Susquehanna, Potomac, Rappahannock, Patuxent, York og James. Bukta er ca. 320 km lang fra nord til sør, og 6–50 km bred. Kysten er lav og svært uregelmessig, med store sumpområder og mange små sandøyer. Innløpet, mellom Cape Charles ved sørenden av Delmarvahalvøya, og Cape Henry, er 21 km bredt. Den sørlige del av bukta ligger i Virginia, den nordlige i Maryland.

Faktaboks

Uttale
tʃˈesəpi:k bei

Viktigste havnebyer er Baltimore, Norfolk, Newport News og Hampton, samt Annapolis, som er sete for det amerikanske sjøkrigsskole.

Chesapeake Bay Bridge (7,1 km lang), bygd 1952, forbinder Annapolis med den østre bredd. Chesapeake Bay Bridge-Tunnel (28,3 km) er en kombinert bro- og tunnelforbindelse mellom Delmarvahalvøya og Norfolk, ferdigbygd 1964. Fra 1999 broforbindelse mellom Norfolk og Virginias østkyst. Chesapeake og Delawarekanalen (del av Atlantic Intracoastal Waterway) gir forbindelse til Delaware Bay og Philadelphia.

Fisket har tradisjonelt hatt stor betydning, spesielt fangst av østers og krabber. Siden slutten av 1970-årene har imidlertid kloakkutslipp og annet avfall ført til en sterk nedgang både i fisket og den rekreasjonsmessige bruk av området.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg