Valerij Gergiev

Faktaboks

Valerij Gergiev

Valerij Abisalovitsj Gergiev

Født
2. mai 1953, Moskva, Russland
Valerij Gergiev
Av .

Artikkelstart

Valerij Gergiev er en russisk (ossetisk) dirigent, en av de mest profilerte i sin generasjon. Gergiev er musikksjef ved Mariinskij-operaen og ved «Hvite Netter»-festspillene i St. Petersburg. Han er siden 2015 sjefdirigent for Münchenfilharmonien.

Gergiev har vist en særlig interesse for opera og ballett. Gjennom oppsetninger og innspillinger har han skapt fornyet interesse for russisk repertoar, fra både 1800- og 1900-tallet, som lenge har vært lite spilt.

Utdannelse

Gergiev er født i Moskva, men vokste opp i byen Vladikavkaz i Nord-Ossetia. Han viste seg tidlig musikalsk og ble student ved konservatoriet i St. Petersburg, daværende Leningrad, hvor han studerte direksjon med Ilja Musin som lærer.

Gergiev vant Karajan-konkurransen for dirigenter i Berlin i 1976, mens han stadig var student i St. Petersburg.

Karriere

I 1977 ble han av musikksjef Jurij Temirkanov engasjert som annendirigent ved Mariinskij-operaen i St. Petersburg. Hans første oppgave var Krig og fred av Sergej Prokofjev. I 1998 ble Gergiev musikksjef.

Ved Mariinskij har Gergiev ledet et stort antall bemerkede oppsetninger av russisk repertoar, foruten blant annet Richard Wagners Der Ring des Nibelungen. Han er også kunstnerisk leder for sommerfestspillene «Hvite netter», som har vært arrangert årlig siden 1993.

Gergiev har siden 1994 vært en sentral dirigent på Metropolitan-operaen i New York. Her debuterte han med en ny oppsetning av Giuseppe Verdis Otello med Placido Domingo. Ved siden av å dirigere italiensk og tysk repertoar har han også her gjort en særlig innsats for russiske operaer, ikke minst verker som er lite spilt utenfor Russland: Pjotr Tsjajkovskijs Spardame, Iolanta, Mazeppa og Eugen Onegin, Modest Mussorgskijs Boris Godunov og Khovantsjina, Sergej Prokofjevs Spilleren og Krig og fred og Dmitrij SjostakovitsjNesen.

Gergiev har vært en mye benyttet dirigent ved Wienerfilharmonien. I 2004 ledet han fremførelser av samtlige av Sergej Prokofjevs symfonier med London Symfoniorkester. Han ble deretter sjefdirigent i 2007–2015 og gjorde blant annet en rekke plateinnspillinger med dette orkesteret, før han ble avløst av Simon Rattle.

Gergiev dirigerte Münchenfilharmonien første gang i 2011. Etter at sjefdirigent Lorin Maazel døde i 2014, ble Gergiev utnevnt som etterfølger og tiltrådte i 2015. Med dette orkesteret har han blant annet fremført samtlige av symfoniene til Dmitrij Sjostakovitsj. Han har ledet dem på turnéer i Europa og til Japan, Kina, Sør-Korea og USA.

Innspillinger

Mange av Gergievs innspillinger er med russisk repertoar og er basert på konsert- og forestillingsopptak, ikke minst fra Mariinskij-teateret. Han har spilt inn fem av Nikolaj Rimskij-Korsakovs lite fremførte operaer, foruten operaer av Mikhail Glinka og Modest Musorgskij og operaer og ballettmusikk av Pjotr Tsjajkovskij. Han har også spilt inn orkestermusikk av Sergej Rachmaninov, Sergej Prokofjev og Dmitrij Sjostakovitsj, foruten nyere russiske komponister.

Gergiev har befattet seg med tysk-østerriksk senromantikk, og gjort innspillinger av symfonier av Anton Bruckner og Gustav Mahler og av orkestermusikk av Richard Strauss.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg