Faktaboks

Plácido Domingo

José Plácido Domingo Embil

Uttale
domˈingo
Født
21. januar 1941, Madrid, Spania

Plácido Domingo

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Plácido Domingo er en spansk sanger (tenor og baryton), dirigent og musikkadministrator.

Bakgrunn

Domingo kom som barn til Mexico og var en kort tid tyrefekter, før han ble utdannet ved musikkonservatoriet i Mexico by. Fra 1957 sang han barytonroller i zarzuelaer, men omskolerte seg etter få år til tenor, og debuterte som Alfredo i La traviata i Monterrey. Han debuterte på Metropolitanoperaen 1968 som Maurizio i Francesco Cileas Adriana Lecouvreur.

Repertoar

Domingos repertoar består av nærmere 120 operaroller, hvorav et stort antall finnes innspilt. Særlig anerkjent er han for partier hos Verdi og veristene, men repertoaret omfatter også de betydeligste franske tenorrollene, mange spanskspråklige roller og Wagner. I 2009 valgte han å legge ned stemmen og debuterte som baryton i Verdis Simon Boccanegra i Berlin.

Karriere

Domingo har medvirket i en rekke filmatiseringer av operaer, hvorav blant annet Francesco Rosis Carmen (1984) og Franco Zeffirellis Otello (1987) har vært kinodistribuert. I Roma under verdensmesterskapet i fotball 1990 holdt han en konsert sammen med Luciano Pavarotti og José Carreras, og dette ble foranledningen til «De tre tenorer», som hadde en bred popularitet gjennom flere år. Sammen med Sissel Kyrkjebø spilte han inn OL-sangen til lekene på Lillehammer 1994, Fire In Your Heart. Siden 1973 har han også opptrådt som dirigent. Han var fra 1996 kunstnerisk leder for operaen i Washington D. C. og fra 2003 for Los Angeles-operaen. Høsten 2019 trakk han seg som leder av sistnevnte etter anklager om seksuell trakassering. Han avlyste samtidig sin planlagte siste rolle på The Metropolitan i New York av samme grunn.

Han har utgitt selvbiografien My First Forty Years (1984).

Utmerkelser og ettermæle

I 1993 grunnla han sin egen sangkonkurranse, Operalia, som har svært høy prestisje blant unge operatalenter. Den norske sopranen Lise Davidsen vant samtlige førstepriser i konkurransen i 2015.

Plácido Domingo har vunnet et stort antall internasjonale priser, og var blant annet den første mottaker av Birgit Nilsson Prize, verdens største klassiske musikkpris, da den ble opprettet i 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg