Simon Rattle

Faktaboks

Simon Rattle

Simon Denis Rattle

Uttale
rætl
Født
19. januar 1955, Liverpool, Storbritannia
Simon Rattle
Simon Rattle
Av /Berlinerfilharmonien.
Simon Rattle

Simon Rattle

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Simon Rattle, britisk (engelsk) dirigent, en av vår tids mest profilerte dirigenter. Rattle er fra 2017 sjefdirigent for London Symfoniorkester, en post han overtok etter å ha vært sjefdirigent for Berlinfilharmonien 2002–2018.

Rattles musikalske interesser er brede og repertoaret tilsvarende. Han har dirigert musikk fra mange epoker, og har vekslet mellom å lede de store symfoniorkestrene og mindre ensembler.

Bakgrunn og læretid

Rattle er oppvokst i Liverpool. Faren var marineoffiser og amatørmusiker. Moren drev platebutikk. Rattle begynte som 10-åring i Merseyside Youth Orchestra. Han ønsket allerede som ung musiker å bli dirigent og studerte direksjon 1971–1974 ved Royal Academy of Music i London.

I 1974 vant han dirigentkonkurransen John Player International Conducting Competition, hvor førsteprisen var to år som assistentdirigent ved Bournemouth Symphony Orchestra.

Karriere

I 1975 debuterte han som operadirigent, for Glyndebourne-festspillene på turné. Han ledet London Sinfonietta fra 1976, blant annet ved Promenadekonsertene i London, og var samme år assistentdirigent ved symfoniorkesteret i hjembyen, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

Rattle studerte litteratur ved Oxford-universitetet 1980–1981. I 1980 overtok han samtidig som sjefdirigent ved City of Birmingham Symphony Orchestra. Dette samarbeidet, hvor han hadde tittel av sjefdirigent 1980–1990 og musikksjef 1990–1998, ble Rattles gjennombrudd og en viktig periode for orkesteret.

I denne tiden dirigerte han gjerne store verker for solister, kor og orkester av komponister som Edward Elgar og Gustav Mahler, foruten symfonier av Jean Sibelius og verker av samtidskomponister. Han var en pådriver for oppførelsen av det nye konserthuset i Birmingham, Symphony Hall, som ble innviet i 1991.

I 1992 ble han første gjestedirigent for Orchestra of the Age of Enlightenment, som han også siden har samarbeidet med. Han har vært gjestedirigent ved flere ledende orkestre i Europa og USA. Han dirigerte Los Angeles-filharmonien første gang i 1979 og var første gjestedirigent der 1981–1994. I 1993 innledet han et samarbeid med Philadelphia-orkesteret.

Berlinfilharmonien

Rattle dirigerte Berlinfilharmonien første gang i 1987, i en fremførelse av Mahlers 6. symfoni som ble lagt merke til. I 2002 overtok han stillingen som sjefdirigent etter Claudio Abbado. I Berlin ble Rattle etter hvert populær med et allsidig repertoar og mange plateinnspillinger, men hans tid var også til tider preget av konflikter.

Plateinnspillinger

Han har gjort et stort antall plateinnspillinger, den første som 20-åring i 1975. Fra 1978 gjorde han innspillinger for EMI-selskapet, senere blant annet for Berlinfilharmoniens eget platemerke. Repertoaret omfatter Ludwig van Beethoven, Robert Schumann og Johannes Brahms, foruten Edward Elgar, Gustav Mahler, Claude Debussy, Jean Sibelius, Igor Stravinskij og flere andre komponister fra det 20. århundre.

Andre forhold

Simon Rattle ble adlet til Sir i 1994. Han har et æresdoktorat ved Oxford-universitetet.

Han er fra 2008 (i sitt tredje ekteskap) gift med den tsjekkiske mezzosopranen Magdalena Kozená.

Litteratur

  • Kenyon, Nicholas: Simon Rattle : from Birmingham to Berlin, 2002, isbn 0-571-21244-1, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg