Bryce Canyon nasjonalpark

Bryce Canyon.

Bryce Canyon National Park. En del av de spesielle sandsteinsformasjonene, med den særpregede Thor’s Hammer midt i bildet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Bryce Canyon nasjonalpark er en nasjonalpark sørvest i delstaten Utah i USA. Parken dekker cirka 145 km2 og ble utpekt som nasjonalmonument i 1923, nasjonalpark i 1928. Bryce har en fascinerende natur med røde sandsteinsklipper, merkelige formasjoner og dype kløfter. Den største – Bryce Canyon – er cirka 300 meter dyp, 5 km lang og 3 km bred. Kanten ligger fra 2400 til 2700 moh.

Faktaboks

Uttale
brais kˈænjən nˈæʃənəl pa:k

Til tross for navnet er den ikke en canyon, men en sammensetting av store amfiteatre. De geologiske formasjonene er skapt ved regn-erosjon i fast morenemasse, såkalte jordpyramider, som skaper fantastiske spir og søyler opptil 60 meter høye. Bryce inneholder også skogområder med et rikt dyre- og planteliv. Mer enn 400 forskjellige planter er registrert.

Historie

Man vet relativt lite om bosetting i området i tidligere tider, men arkeologiske utgravinger viser at det har bodd folk her i minst 10 000 år. Funn viser at pueblofolk bodde her for cirka 7000 år siden og at paiutefolket har bodd her i over 5000 år. En legende forteller at de trodde søylene i Bryce var et forstenet folk – deres navn på søylene (Anka-ku-was-a-wits) betyr «rødmalte ansikter».

Mormonske pionerer bosatte seg i Bryce Canyon i 1850-årene, og parken er oppkalt etter Ebenezer Bryce, en nybygger som bosatte seg her i 1874.

Turisme

Parken har betydelig færre besøkende enn de relativt nærliggende nasjonalparkene Zion og Grand Canyongrunnet sin litt avsidesliggende beliggenhet. Forholdene er lagt godt til rette for besøkende med bil så vel som fotturister. Bilveien langs kanten av amfiteatrene er over 29 km og tilbyr 13 majestetiske utsiktspunkter. Parken har en rekke merkede fotruter fra 1–2 timer opp til overnattingsturer på flere mil. Det tilbys også rideturer gjennom parken. En spesiell aktivitet er stjernetitting. Bryce ligger i et av USAs mørkeste områder, og man kan se mer enn 7500 stjerner med det blotte øye – de fleste steder ses ikke flere enn cirka 2000 grunnet forurensning og lys fra byer og tettsteder. Det arrangeres en stor astronomifestival i parken hvert år i juni måned.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg