Colorado (elv)

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Grand Canyon med Coloradoelven i soloppgang. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Colorado River er en elv i USA og Mexico som er 2320 kilometer lang, nedbørsfeltet er cirka 637 000 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
kålərˈa:dou rˈivə
Etymologi
fra spansk ‘rødfarget’

Elva springer ut i Rocky Mountains i det nordlige Colorado, USA og flyter mot sørvest gjennom Colorado, hvor den tar opp Gunnison River fra sørøst. I det sørøstlige hjørne av Utah mottar elva Green River og San Juan fra øst. Elva fortsetter gjennom Arizonas nordvestlige hjørne, hvor den får tilsig fra Little Colorado fra sørøst, danner så en del av grensen mellom Arizona og Nevada og hele grensen mellom Arizona og California. Elva får også tilløp av Gila River i det sørvestlige Arizona. I alt har Colorado River tilsig fra cirka 50 bielver og drenerer 1/5 av landarealet i de 48 fastlandsstatene, samt en del av Mexico. Den renner de siste cirka 150 kilometer gjennom Mexico og ut i Golfo de California. Elven danner flere dype gjel, mest kjent er Grand Canyon og Black Canyon.

Colorado River er en av USAs mest regulerte vassdrag, med mer enn 30 kraftstasjoner, og flere store damanlegg, blant annet den 220 meter høye Hoover Dam (1936) som demmer opp Lake Mead og den nedenforliggende Lake Havasu på grensen mellom California og Arizona. Dette anlegget stod ferdig i 1970-årene med den gjenoppførte London Bridge som hovedattraksjon. I grenseområdet mellom Arizona og Utah ligger Lake Powell, som er USAs lengste kunstige innsjø.

Den 390 kilometer lange Colorado River Aqueduct fører vann til Los Angeles, San Diego og andre byer i Sør-California. I de senere år har det vært flere rettssaker mellom delstatene i sørvest om vannrettighetene til Colorado River.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

etymologi: den rødfargede elv

svarte Georg Kjøll

Lagt til i faktaboks nå!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg