Colorado - elv

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Colorado River, elv i USA og Mexico, 2320 km lang, nedbørsfelt ca. 637 000 km2.

Faktaboks

uttale:
kålərˈa:dou rˈivə
etymologi:
fra spansk ‘rødfarget’

Springer ut i Rocky Mountains i det nordlige Colorado, USA, flyter mot sørvest gjennom Colorado, hvor den tar opp Gunnison River fra sørøst, gjennom det sørøstlige hjørne av Utah, hvor den mottar Green River og San Juan fra øst. Fortsetter gjennom Arizonas nordvestlige hjørne, hvor den får tilsig fra Little Colorado fra sørøst, danner så en del av grensen mellom Arizona og Nevada og hele grensen mellom Arizona og California. Får i det sørvestlige Arizona tilløp av Gila River. I alt har den tilsig fra ca. 50 bielver og drenerer 1/5 av landarealet i de 48 fastlandsstatene, samt en del av Mexico. Den renner de siste ca. 150 km gjennom Mexico og ut i Golfo de California. Elven danner flere dype gjel, mest kjent er Grand Canyon og Black Canyon.

Colorado River er en av USAs mest regulerte vassdrag, med mer enn 30 kraftstasjoner, og flere store damanlegg, bl.a. den 220 m høye Hoover Dam (1936) som demmer opp Lake Mead og den nedenforliggende Lake Havasu på grensen mellom California og Arizona. Dette anlegget stod ferdig i 1970-årene med den gjenoppførte London Bridge som hovedattraksjon. I grenseområdet mellom Arizona og Utah ligger Lake Powell, som er USAs lengste kunstige innsjø.

Den 390 km lange Colorado River Aqueduct fører vann til Los Angeles, San Diego og andre byer i Sør-California. I de senere år har det vært flere rettssaker mellom delstatene i sørvest om vannrettighetene til Colorado River.

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

etymologi: den rødfargede elv

svarte Georg Kjøll

Lagt til i faktaboks nå!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg