pueblofolkene

Artikkelstart

Pueblofolkene er en betegnelse på en rekke fastboende landsbyfolk i det sørvestlige USAs tørre og halvtørre områder, fra Rio Grande-dalen i New Mexico til Arizona. De mest kjente folkene er hopi, zuñi, laguna og acoma.

Faktaboks

Også kjent som

puebloindianere

Pueblo er spansk for landsby, og betegnelsen skriver seg fra den karakteristiske byggeskikken i området. De kompakte landsbyene i flere etasjer gjorde inntrykk på spanierne da de, som de første europeere, kom til området i 1540. Husene, som har flatt tak og er murt opp av stein eller soltørket leire (adobe), står tett sammen og kan minne om leiegårder eller festninger. Fra etasje til etasje går det stiger. Anleggets defensive karakter ble tidligere tilkjennegitt ved at inngangene lå i annen etasje og lett kunne sperres ved at stigene ble trukket opp, likeledes ved at landsbyene ble bygd på toppen av høye klipper, ofte langt fra dyrkingsjorden i dalbunnen.

Ved spaniernes ankomst var omkring 80 pueblos bebodd. Ved utgangen av 1990-årene var det cirka 25, og mange av disse hadde en større befolkning tidligere.

Pueblofolkenes språk er fordelt på flere språkfamilier. På tvers av språkforskjellene har puebloene et kulturelt fellesskap basert på et tilnærmet likt produksjonsregime – maisjordbruk kombinert med sanking og småviltjakt. De er kjent for sin fredsommelighet og for sin «verdikonservatisme». Det har vært hevdet at deres kultur i mange henseender er bemerkelsesverdig lite endret i løpet av de 400 år de har vært i kontakt med europeere.

Til tross for det enkle redskapet gravestokken står åkerbruket høyt. I øst anvendes irrigasjon, i vest drives flodjordbruk. Mennene utfører det meste av jordbruksarbeidet. Pottemakeri, kurvfletting, veving og sølvsmedkunst er høyt utviklede håndverksgrener. De vestlige pueblofolkene (hopi og zuñi) er matrilineært organisert: kvinnene står som eiere av hus og jord, som nedarves i kvinnelinjen. Selv om misjonsvirksomhet begynte tidlig blant pueblofolkene, har de stort sett bevart sine gamle religioner forholdsvis uendret, og religionen griper inn på alle områder av samfunnslivet (se hopi). Lederne for de tallrike presteskapene er også de fremste sosiale ledere.

Kulturhistorisk fører pueblofolkene videre tradisjonene fra Hohokam-, Mogollon- og (særlig) Anasazi-kulturene, som alle mottok sterke impulser fra Mellom-Amerika og som later til å ha smeltet sammen i løpet av 1300-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg