Slobodan Milošević i 1999.

Slobodan Milošević av UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia photostream. CC BY 2.0

Slobodan Milošević var en jugoslavisk-serbisk politiker. Han var partisjef for det serbiske kommunistpartiet fra 1986 og Serbias president i perioden 1989–1997 (direkte valgt i 1990).

Milošević førte en sterkt nasjonalistisk politikk. I begynnelsen var den rettet mot selvstyret til provinsene Vojvodina og Kosovo og for serbisk overhøyhet over disse områdene, etter hvert for serbernes sak i de øvrige tidligere jugoslaviske republikkene.

I krigen i Bosnia-Hercegovina inntok han en mer moderat linje enn ledelsen for serberne i Bosnia, og han inngikk, på vegne av de bosniske serberne, Dayton-avtalen om fred i republikken i 1995. Han ble innsatt som president for den jugoslaviske republikk i 1997, og satt som Jugoslavias president i 1997–2000.

Under Miloševićs ledelse gikk serbiske styrker i 1998 til angrep mot befolkningen i den serbiske provinsen Kosovo, og Milošević har blitt anklaget for å stå bak etnisk rensing i denne provinsen. Han var i 1999 ikke villig til å imøtekomme NATOs krav om tilbaketrekking av styrker fra Kosovo, og NATO startet i mars samme år luftangrep mot Jugoslavia. Milošević ble i mai 1999 tiltalt av FN-domstolen i Haag for forbrytelser mot menneskeheten, basert på overgrep begått i Kosovo.

Etter presidentvalget i Jugoslavia oktober 2000, som var skjemmet av valgfusk og hvor det var åpenbart at Milošević tapte for motkandidaten, Vojislav Koštunica, forsøkte han å få arrangert en ny valgomgang. Dette ble forhindret av en folkelig oppstand, og Milošević ble tvunget til å gå av som jugoslavisk president.

I 2001 ble han arrestert og fengslet av jugoslaviske myndigheter og utlevert til FN-domstolen i Haag, der han sto under tiltale for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, blant annet i Kroatia og Bosnia. Milošević gjennomførte sitt eget forsvar i den fem år lange rettssaken, som endte da han døde i fengselscellen i Haag i mars 2006, uten en endelig dom.

  • Nilsen, Kjell Arild: Milosevic i krig og i Haag : en dokumentasjon, 2007, isbn 978-82-91224-40-4, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. april 2012 skrev Synnøve Kirkebø

Jeg vil bare gjøre oppmerksom på at et søk på Milosevic uten diakritiske tegn gir 0 treff. Jeg vet ikke om det bare gjelder denne artikkelen, men det er veldig uheldig om dette er et generelt problem på snl.no

26. april 2012 skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for påpekning. Det er fremdeles en del ting som må fikses på de nye nettsidene våre, og dette står på lista. Søket fungerer ikke optimalt for artikler med diakritiske tegn i dag, men det vil bli slik at du kan søke både med og uten slike tegn.Beste hilsenMarte Ericsson RysteRedaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.