Faktaboks

Offisielt navn
Србија и Црна Гора (Srbija i Crna Gora)
Norsk navn
Serbia og Montenegro
Også kjent som

fra 1992 til 2003 Forbundsrepublikken Jugoslavia (SRJ)

Hovedstad
Beograd
Statsform
Føderal republikk
Flagg

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Serbia, Montenegro (hovedkart)

Kart over Serbia og Montenegro.

Av /Store norske leksikon ※.

Riksvåpenet var et rødt skjold belagt med en sølv dobbeltørn med gullbevæpning. Les mer om våpenet

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Serbia og Montenegro var i perioden 1992–2006 en forbundsrepublikk i Sørøst-Europa, på Balkanhalvøya. Den var en reststat etter oppløsningen av forbundsstaten Jugoslavia i 1992. Republikken grenset til Ungarn i nord, Romania i nordøst, Bulgaria i sørøst, Nord-Makedonia og Albania i sør, Adriaterhavet i sørvest, Bosnia-Hercegovina i vest og Kroatia i sørvest og nordvest. Ved oppløsningen i 2006 hadde Serbia og Montenegro et folketall på rundt 10,6 millioner innbyggere.

Historie

I 1992 vedtok de tidligere jugoslaviske delrepublikkene Serbia og Montenegro å gå sammen i en føderasjon, Forbundsrepublikken Jugoslavia (SRJ). SRJ ønsket å bli oppfattet som en etterfølgerstat etter Den sosialistiske føderative republikken Jugoslavia, som gikk i oppløsning i 1991–1992, da Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina og Nord-Makedonia erklærte seg selvstendige. Landet endret navn til Serbia og Montenegro fra 2003.

En folkeavstemning i Montenegro i mai 2006 ga flertall for selvstendighet, og 3. juni 2006 erklærte Montenegro seg selvstendig. Landets selvstendighet ble raskt internasjonalt anerkjent, og Montenegro og Serbia var fra juni 2006 to selvstendige stater.

I 2008 løsrev Kosovo seg fra Serbia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg