Forbrytelser mot menneskeheten er mord, utryddelse, deportasjon og andre umenneskelige handlinger begått mot sivilbefolkningen før eller under krigen, uansett om handlingene er i strid med den nasjonale rett i det land der de er begått.

Det har vært omstridt om disse straffebestemmelser som ble brukt under Nürnbergprosessen var gjeldende folkerett, eller om bare staten og ikke de enkelte individer kunne holdes ansvarlige for handlingene. De folkerettslige prinsipper som Nürnbergprosessen bygde på, ble i 1946 bekreftet av FNs generalforsamling, og Folkerettskommisjonen fikk i oppdrag å formulere prinsippene i en internasjonal straffelov om forbrytelser mot freden og menneskeheten. Kommisjonens forslag har ikke resultert i noen internasjonal konvensjon med generell rekkevidde.

De internasjonale straffedomstoler for Jugoslavia og Rwanda representerer likevel en interessant utvikling. Konvensjonen om folkemord rammer en del forbrytelser mot freden og menneskeheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg