Blandingsøkonomi er et kapitalistisk økonomisk system der privat eiendomsrett til produksjonsmidlene er det vanlige, men der myndighetene involverer seg i økonomien gjennom eierskap, reguleringer og på andre måter.

Etter andre verdenskrig og frem til 1990-tallet var det vanlig å bruke blandingsøkonomi om kapitalistiske land som forsøkte å gripe særlig aktivt inn i nasjonal økonomi. Mange europeiske land, og kanskje særlig de skandinaviske, fremstilte seg selv som en «blanding» av amerikansk markedsøkonomi og sosialistisk planøkonomi. Denne bruken har blitt mindre vanlig ettersom de aller fleste land, inkludert de gamle planøkonomiene, har gitt markedene og privat sektor større spillerom.

I fagøkonomiske sammenhenger stilles gjerne blandingsøkonomi opp som en mellomform mellom «ren» markedsøkonomi (laissez faire) på den ene siden og «ren» planøkonomi på den andre. Det er knapt noen økonomi som i dag eller historisk kan sies å passe beskrivelsen av disse «rene» formene. De fleste økonomier er dermed blandingsøkonomier etter dette skjemaet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Anne Synnøve Simensen

Hei! Kan du skrive noe konkret om hvilke land som har blandingsøkonomi? Kan være nyttig for elever. mvh. Anne Synnøve

svarte Kjersti Kanestrøm Lie

Hei Anne Synnøve. Takk for godt innspill! Vi har planer om å utvide artikkelen, jeg tar med innspillet ditt til fagansvarlig.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg