Alija Izetbegović

Faktaboks

Alija Izetbegović
Uttale
izetbˈegović
Født
8. august 1925, Šamac, Kongeriket av serbere, kroater og slovenere (nå i Bosnia-Hercegovina)
Død
19. oktober 2003, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina
Alija Izetbegović
Av .
Washington-avtalen

I mars 1994 signerte Alija Izetbegović (sittende til venstre) og den kroatiske presidenten Franjo Tudjman (sittende til høyre) Washington-avtalen, fredsavtalen mellom kroater og bosnjaker.

Artikkelstart

Alija Izetbegović var en bosnisk og bosniakisk politiker. Han var Bosnia-Hercegovinas president fra 1992 til 1996, deretter var han et av presidentskapets tre medlemmer fra 1996 til 2000.

Islamsk aktivisme

Som 15-åring sluttet han seg til gruppa Unge muslimer, som var inspirert av det egyptiske muslimske brorskapet. I 1970 ga Izetbegović ut manifestet «En islamsk erklæring», der han tar til orde for å islamisere sekulære muslimer. Han tok også til orde for at staten skal være «et uttrykk for religionen», videre at det ikke kunne komme til fred eller sameksistens mellom islam og ikke-islamske institusjoner. I 1980 utga han boka «Islam mellom Øst og Vest». I 1983 ble han arrestert sammen med tolv andre likesinnede aktivister og dømt til 14 års fengsel, men ble benådet fem år seinere.

Partileder og president

Alija Izetbegović står som grunnlegger av Partiet for demokratisk handling (SDA) 1990, og ble samme år valgt til president i Bosnia-Hercegovinas første flerpartivalg. Han hadde en sentral rolle under prosessen som førte Bosnia-Hercegovina til uavhengighet fra Jugoslavia i april 1992, men samme år brøt Bosnia-krigen ut.

I 1996 vant Izetbegović presidentvalget i Bosnia-Hercegovina, og var deretter medlem av landets president-troika. I årene 1996–1998 var han leder av presidentskapet. I 2000 trakk han seg fra president-troikaen av helsemessige årsaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg