Kart over Republika Srpska
Republika Srpska markert i rosa.
Flagget til Republika Srpska
Flagget er en variant av Republikken Serbias flagg.

Republika Srpska er en av to delstater i Bosnia-Hercegovina. Den offisielle betegnelsen på norsk, gitt av Språkrådet, er Den bosniske serberrepublikk.

Etter Dayton-avtalen, som fikk en slutt på Bosnia-krigen i 1995, er Bosnia-Hercegovina delt inn i to «entiteter», eller delstater. Republika Srpska (Den serbiske republikk) og Føderasjonen Bosnia og Hercegovina er de to entitetene. Republika Srpska må ikke forveksles med Republika Srbija (Republikken Serbia) som er det offisielle navnet til selve Serbia.

Republika Srpska (RS) har en langt enklere politisk styringsstruktur enn Føderasjonen Bosnia-Hercegovina. RS har ikke noe forvaltningsnivå mellom republikken og de 63 kommunene. Hovedstaden er formelt Sarajevo (grensa mellom RS og Føderasjonen går gjennom Sarajevo), men de facto er det Banja Luka som er hovedstaden. Der ligger alle republikkens/entitetens sentrale institusjoner.

Befolkning og geografi

Republika Srpska har 1,4 millioner innbyggere av Bosnia-Hercegovinas samlede befolkning på 3,8 millioner. Av Republika Srpskas innbyggere regnes 82,3 prosent som serbere og 13,2 prosent som bosnjaker.

De største byene i RS er Banja Luka, Prijedor, Doboj, Prnjavor og Novi Grad. Den eneste byen med over 100 000 innbyggere er Banja Luka (200 000 innbyggere). Geografisk er RS formet som en «hestesko» rundt Føderasjonen Bosnia-Hercegovina og deles i to ved Brčko, som er kondominum mellom Bosnia-Hercegovinas to entiteter.

Politisk system

Bosnia-Hercegovinas nasjonalforsamling har 42 medlemmer. 14 av disse velges fra Republika Srpska. Nasjonalforsamlingens øvre kammer – Nasjonenes hus (Dom naroda) – har 15 medlemmer. Den lovgivende forsamlingen i Republika Srpska – Narodna Skupština Republike Srpske – har ett kammer og 83 medlemmer. Denvelger fem medlemmer til Nasjonenes Hus i Bosnia-Hercegovina.

Det politiske livet i RS er preget av et dominerende ønske om å distansere seg fra Bosnia-Hercegovinas fellesinstitusjoner og å oppnå størst mulig grad av selvstyre for republikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg