Zoran Djindjić

Faktaboks

Zoran Djindjić

Zoran Đinđić

Født
1. august 1952, Bosanski Šamac, Jugoslavia (nå i Bosnia-Hercegovina)
Død
12. mars 2003, Beograd, Serbia

Zoran Djindjić var statsminister i Serbia fra 2001 til sin død i 2003. På bildet taler han på World Economic Forum i Sveits i januar 2003, bare to måneder før han ble drept.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Zoran Djindjić var en serbisk politiker. Han var statsminister i Serbia fra 2001 til sin død i 2003. I 1990-årene var Djindjić en av lederne for opposisjonen mot president Slobodan Milošević, og han ble statsminister etter Miloševićs avgang. Djindjić ble drept i et attentat i mars 2003.

Statsminister

Fra 1994 var Djindjić leder av det demokratiske partiet og en av de sentrale lederne for den demokratiske opposisjonen mot Milošević-regimet, DOS-alliansen. Alliansen fikk 64 prosent av stemmene ved det serbiske parlamentsvalget i desember 2000, og Djindjić ble serbisk statsminister i januar 2001. Serbia var på denne tiden en av to delrepublikker i forbundsrepublikken Jugoslavia, fra 2003 kalt Serbia og Montenegro.

Djindjić tok på egen hånd avgjørelsen om å utlevere tidligere president Milošević til domstolen for forbrytelser i det tidligere Jugoslavia i Haag, noe som irriterte den jugoslaviske presidenten Vojislav Koštunica. Djindjić møtte sterk kritikk for ikke å ha gjort nok for å få bukt med den betydelige organiserte kriminaliteten i landet. Han mistet også mye av sin popularitet på grunn av sin nære tilknytning til Miloševićs gamle maktapparat. Likevel ble han både i inn- og utland sett på som et viktig symbol for den demokratiske utviklingen i Jugoslavia/Serbia og Montenegro.

Attentatet

I mars 2003 ble Djindjić skutt ned og drept utenfor parlamentsbygningen i Beograd. Flere personer med tilknytning til den oppløste halvmilitære organisasjonen JSO, også kjent som «de røde bereter», ble arrestert og siden siktet for drapet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg