etnisk rensing

Artikkelstart

Etnisk rensing er det å fordrive en folkegruppe fra et nærmere angitt landområde ved hjelp av tvangsmidler, press eller frykt.

Betegnelsen ble utbredt i 1990-årene for å beskrive forholdene i Bosnia-Hercegovina under borgerkrigen. Befolkningen var her svært sammensatt, men ettersom én gruppe (i alminnelighet serbere eller kroater) fikk kontroll over et område, ble personer av annen etnisk opprinnelse i mange tilfeller tvunget til å flykte. Den «etniske rensingen» kunne også ta form av rene folkemord.

Selv om begrepet er nytt, er innholdet gammelt. Det finnes mange eksempler gjennom historien på hvordan en folkegruppe med maktmidler har fjernet én eller flere andre grupper, for selv å ta deres territorium i besittelse.

Det finnes en rekke tilfeller på at kolonisatorer med vold har fordrevet urbefolkninger, den amerikanske urbefolkningen, indianerne, er kanskje de mest kjente.

Etter kriger har det ofte skjedd at folkegrupper er blitt flyttet. Et av de mest kjente tilfellene er forflytningen av tyrkere og grekere etter den gresk-tyrkiske krig i begynnelsen av 1920-årene. Til sammen ble rundt to millioner mennesker tvangsflyttet, grekere fra Lilleasia til øyene, Thrakia og Makedonia, og tyrkere den motsatte veien.

I FNs menneskerettighetserklæring (artikkel 13, punkt 1 og 2) heter det at enhver har rett til å bevege seg fritt og til fritt å velge oppholdssted innenfor en stats grenser, og at enhver har rett til å forlate et hvilket som helst land, innbefattet sitt eget, og til å vende tilbake til sitt land.

Mens makthavere tidligere kunne flytte folkegrupper relativt uhindret i forbindelse med etniske konflikter, vil slike handlinger nå være i strid med menneskerettighetserklæringen og dermed være å betrakte som brudd på menneskerettighetene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Frode Lindgjerdet

Jeg har sendt inn et endringsforslag. I artikkelen er det en åpenbar selvmotsigelse mellom setningen: "Etnisk rensing, betegnelse for – ved hjelp av tvangsmidler, press eller frykt – å gjøre et flerkulturelt samfunn mer etnisk homogent..." og eksemplet med "indianerne" (mer korrekt: Native Americans/First Nations) som jo ble "renset" vekk til fordel for et multikulturelt samfunn med folk fra alle verdens hjørner. Denne selvmotsigelsen bør løses på en eller annen måte. Og jeg mener at det selvsagt også må kunne kalles etnisk rensing når en opprinnelig homogen befolkning blir fjernet og erstattet av flere andre grupper.

svarte Dag Einar Thorsen

Hei, jeg er enig i at definisjonen som den stod kunne vært bedre. Jeg har derfor tatt utgangspunkt i ditt endringsforslag. Beste hilsen,Dag Einar Thorsen,(relativt ny) fagansvarlig.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg