Myrsnipe

Myrsnipe i sommerdrakt. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Myrsnipe er en fugleart i snipefamilien. Den er en gråbrun, spraglet vadefugl med relativt langt nebb. I vår- og sommerdrakt har den en stor, svart flekk under buken. Hannen og hunnen er like. Vekten er 40–50 g, noe mer enn gråspurv.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Calidris alpina
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utbredelse

Calidris alpina

Calidris alpina, myrsnipe. Foto fra: Køge Sydstrand, Danmark

Myrsnipe ruger i Nord-Europa. I Norge er den relativt vanlig over det meste av landet, men i Sør-Norge hovedsakelig langs vestkysten og på fjellmyrer.

Formering

Myrsnipa plasserer reiret på bakken i myrvegetasjon og i lyngmarker. De fire olivengrønne eller brungule eggene med kastanjebrune flekker ruges av begge foreldrene i 20–21 dager. Etter klekkingen forlater ungene reiret så snart de er tørre. De passes av foreldrene, hovedsakelig hannen, til de blir flygedyktige rundt 4 uker gamle.

Vandringer

Myrsnipe er den vanligste småvaderen som sees langs kysten i trekktidene. Den overvintrer fra Nordvest-Afrika og østover til Den arabiske halvøy og India.

Ordet myrsnipe brukes i overført betydning om en som har overdreven forkjærlighet for sine egne barn, etter et folkeeventyr om en beskyttende og beundrende myrsnipemor.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

myrsnipe
Calidris alpina
Artsdatabanken-ID
3732
GBIF-ID
2481759

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg