Trollveggen

Trollveggen
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Trollveggen er en fjellvegg i Trolltindane i Romsdalen i Rauma kommune, Møre og Romsdal. Den ligger i Reinheimen nasjonalpark.

Trollveggen har et loddrett stup på rundt 1000 meter, noe som er Europas høyeste loddrette stup. Totalt ligger toppen rundt 1700 meter over bunnen av dalen. Fjellmassivet henger 50 meter utover veggen fra Trolltindeggen som er en del av Trollryggen (1788 meter over havet) i Trolltindane.

Fjellsport

Trollveggen er klassisk for utøvelse av fjellklatring og basehopping.

Trollveggen ble besteget første gang i 1965 av et norsk og et britisk klatrelag. Klatringen tok nesten to uker. Siden er den klatret etter flere ruter, sommer som vinter. Fra 1980 er det også gjort en rekke fallskjermhopp utfor Trollveggen, men flere dødsulykker førte til at fallskjermhopping var forbudt i årene 1986–2000. Den første klatreren som mistet livet var i 1966, mens den første basehopperen som omkom var pioneren Carl Boenish i 1984.

Trollveggen Besøkssenter

Trollveggen Besøkssenter

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Trollveggen Besøkssenter er et spektakulært bygg som ligger under Trollveggen, åpnet sommeren 2012. Senteret inneholder et auditorium der den dramatiske historien til Trollveggen blir vist i en 14 minutter lang film. I tillegg fins det kafeteria, suvenirbutikk og en utsiktsplattform mot Trollveggen. Senteret er kåret til et av verdens ti vakreste av det amerikanske tidsskriftet Architectural Digest. Design-restauranten er tegnet av Reiulf Ramstad Arkitekter. Signalbygget er en spektakulær velkomstportal til Fjord-Norge med utsikt opp til Trollveggen.

Sommeren 2013 ble det reist en minnestein over de ti klatrerne og ni basehopperne som har mistet livet i Trollveggen.

Kart

Trollveggen
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg