fjæreplytt

Av /NTNU.
Lisens: CC BY 2.0
Fjæreplytt, Calidris maritima.
Lisens: CC BY SA 3.0
Fjæreplytt, Calidris maritima.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Fjæreplytt er en fugleart i snipefamilien. Den er en vadefugl på størrelse med en stær. Fjæreplytt er den mørkeste av småvaderne, mørk gråbrun om vinteren, mer gulbrun med gråhvit buk om sommeren. Den har korte ben som er gule om vinteren og grønnbrune om sommeren. Den har et relativt langt nebb som er mørkt, og oftest gult ved basis.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Calidris maritima
Beskrevet av
(Brünnich, 1764)

Utbredelse

Fjæreplytt er utbredt fra de arktiske delene av Canada og østover til Grønland, Island, Færøyene, Svalbard, Skandinavia og Vest-Sibir. I Sør-Norge er den spredt i høyfjellet opp til cirka 1600 moh., og i Nord-Norge også enkelte steder langs kysten, spesielt i Øst-Finnmark. Fjæreplytt er den mest tallrike vaderen på Svalbard.

Bestand

Den norske bestanden er anslått til omkring 15 000 par, eller cirka 20 prosent av hele den europeiske bestanden. Svalbard-bestanden er anslått til 2000–4000 par.

Formering

Reiret plasseres i en grop på bakken på relativt tørre heier. Det fôres med små blader og lav. Den legger fire egg, som ruges i cirka 20 dager av begge foreldrene, men mest av hunnen i begynnelsen og mest av hannen mot slutten av rugeperioden. Hunnen forlater kullet etter klekkingen, og hannen har eneansvaret for oppfostringen av ungene.

Vandringer

Fjæreplytten er en trekkfugl. Ringmerkede sørnorske fugler er gjenfunnet på De britiske øyer i vinterhalvåret. Fjæreplytten opptrer langs norskekysten vinterstid helt nord til Varanger. Dette dreier seg trolig i stor grad om fugler som hekker på Svalbard og i det nordlige Russland.

Navn

Det er en rekke dialektnavn for fjæreplytt, blant annet fjærepist, fjæretit, fjæremus, fjørekurv og stenpist.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

fjæreplytt
Calidris maritima
Artsdatabanken-ID
3745
GBIF-ID
2481743

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg