I 1971 ble den anglo-qatarske avtalen fra 1916 opphevet, og Qatar ble et selvstendig monarki. Forholdet til Storbritannia ble videreført gjennom en vennskapsavtale. 1. september 1972 ble emiren avsatt i et kupp av sin statsminister, Khalifa ibn Hamad al-Thani. Denne led samme skjebne i 1995, da han ble avsatt av sin sønn kronprinsen, sjeik Hamad ibn Khalifa al-Thani. Begrunnelsen for kuppet var å modernisere det qatarske samfunn. I 1996 fant det sted et mislykket kuppforsøk mot emiren for å gjeninnsette den avsatte herskeren.
Allerede før selvstendigheten ble olje produsert i Qatar: Etter at en avtale om utvinning ble inngått med Iraq Petroleum Company (senere Qatar Petroleum Company) i 1935, ble de første funn gjort i 1939; kommersiell utvinning kom i gang først i 1949, etter at andre verdenskrig var over. De etter hvert store inntektene for eksport av olje la grunnlaget for moderniseringen av Qatar, men var også en kime til de indre stridighetene i kongefamilien.
Under sjeik Hamad ble det i 1990-årene igangsatt en moderniseringsprosess både på det sosiale og politiske området, hvor Qatar utviklet seg til et i regional sammenheng relativt liberalt land. Politiske reformer inkluderte allmenn stemmerett – også for kvinner, og de første (lokale) valg ble avholdt 1999. Ved det andre valget (2003) ble for første gang en kvinne innvalgt, og kvinner ble utnevnt til ledende offentlige stillinger. Emirens søster, Hassa bint Khalifa al-Thani, ble i 2002 den første kvinne med minister-rang; deretter utnevnte Qatar det første kvinnelige regjeringsmedlem i noen Golfstat i 2003.
En ny arbeidslov fra 2004 tillater etablering av fagforeninger og innførte streikerett. Like fullt er Qatar kritisert for brudd på internasjonale arbeidslivskonvensjoner knyttet til behandling av gjestearbeidere i landet. Selv om politiske partier ikke ble tillatt, ble det fra 1990-årene gitt rom for politisk meningsytring, og tv-kanalen Al-Jazeera ble etablert i 1996, med betydelig utbredelse og innflytelse i den arabiske verden. Representanter for islamistiske grupper fra flere land fikk tilhold i Qatar.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.