Ahmad bin Ali Al Thani

Faktaboks

Ahmad bin Ali Al Thani

Ahmad bin Ali bin Abdullah Al Thani

Født
1922, Doha, Qatar
Død
25. november 1977, London, England

Artikkelstart

Ahmad bin Ali Al Thani var emir av Qatar fra 1960 til 1972, og den første statssjefen i det selvstendige Qatar fra 1971. Han tilhører landets herskende Al Thani-dynasti.

Han ble innsatt som hersker etter inngripen fra Storbritannia i 1960, da Qatar ennå var et britisk protektorat, og startet med å utforme en viss grad av politisk selvstendighet, blant annet ved å ta Qatar inn i den nye organisasjonen for oljeeksporterende land, OPEC, i 1961. I 1970 la han fram en grunnlov med en folkevalgt rådgivende forsamling – som et skritt mot selvstendighet. Ahmad bin Ali Al Thani framforhandlet avtalen om selvstendighet, som i 1971 erstattet den gamle anglo-qatarske avtalen fra 1916.

Emiren opprettholdt systemet med å dele statsinntektene i fire deler: én til emiren, én til prinsene, én til administrasjonen og én til utviklingsprosjekter. Hans ekstravagante livsstil, muliggjort gjennom omfattende inntekter fra eksport av olje etter andre verdenskrig, førte til at han i 1972 ble avsatt i et palasskupp ledet av sin nevø, statsminister Khalifa bin Hamad Al Thani.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg