Faktaboks

Khalifa bin Hamad Al Thani
Født
17. september 1932, Rayyan, Qatar
Død
23. oktober 2016, Doha, Qatar

Khalifa bin Hamad Al Thani var emir av Qatar fra 1972 til 1995, og tilhørte Qatars herskende Al Thani-dynasti. Han ble avsatt i 1995 av sin sønn, kronprins Hamad bin Khalifa al-Thani, mens har var utenlands.

Khalifa bin Hamad Al Thani hadde flere ledende stillinger i det qatarske samfunnet, deriblant sjef for sikkerhetsstyrkene, utdanningsdirektør og finans- og petroleumsminister. Fra 1960 var han landets statsminister, frem til 1972 da han tok over makten og ble emir etter å ha avsatt sin onkel, sjeik Ahmad bin Ali Al Thani, i frykt for at denne skulle utpeke sin sønn, Abdul Aziz, som sin etterfølger. Etter maktovertakelsen iverksatte emiren en viss modernisering av den qatarske sentralforvaltningen, inklusive et råd som dannet grunnlaget for den senere nasjonalforsamlingen. Samtidig med at han var statsoverhode, var han statsminister og forsvarsminister frem til 1977.

Emir Khalifa styrket Qatars forhold til Vesten ved å gå med i alliansen ledet av USA og Saudi-Arabia som i 1991 gikk til angrep på Irak for å frigjøre Kuwait, og støttet senere gjenoppbyggingen av Kuwait. Under den første Golfkrigen mellom Irak og Iran fra 1980 til 1988 støttet han Irak økonomisk, og han var en av grunnleggerne av Golfrådet.

Han ble avsatt i 1995 av sin sønn, kronprins Hamad bin Khalifa Al Thani, mens har var utenlands.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg