Qatars politiske system

Qatar er et monarki styrt av Al Thani-klanen, og den politiske makten ligger i realiteten hos landets emir. Landet har inget valgt parlament, men en rådgivende forsamling hvis representanter utpekes av emiren. Landets eneste valgte organ er et sentralt råd bestående av en representant fra hver av 29 valgkretser med begrenset politisk innflytelse.

Grunnlov

Qatar fikk sin første provisoriske forfatning i forkant av uavhengigheten fra Storbritannia i 1971, og denne ble revidert ett år senere. Landet fikk deretter en ny forfatning i 2003 som trådte i kraft 2005. Ifølge denne er Qatar et enhetsstatlig og fortsatt nokså absolutt monarki. Statsoverhodet, emiren, har den øverste utøvende makt og i praksis også de lovgivende og grunnlovgivende funksjoner og er militær øverstkommanderende.

Statsoverhode og nasjonalforsamling

Tradisjonelt har emiren også vært statsminister, men i 1996 utnevnte daværende emir, Hamad bin Khalifa Al Thani en yngre bror til statsminister. Regjeringen har tradisjonelt vært dominert av medlemmer av Al Thani-familien, men dette har senere blitt gått bort ifra og et mindretall av ministerene tilhører i dag Al Thani-familien.

Den nye grunnloven fra 2005 stipulerer et skille av den lovgivende og utøvende makt, og etablering av en folkevalgt nasjonalforsamling, Majlis al-Shura. Den har 45 medlemmer som fortsatt utpekes av Emiren. Valg til nasjonalforsamlingen har blitt utsatt flere ganger, og vil tidligst finne sted i 2019. Emiren beholder imidlertid den reelle makten. En rådgivende forsamling på 29 medlemmer ble førstegang valgt i 1999, og valg har funnet sted hvert fjerde år siden. Kvinner har hatt stemmerett siden første valg.

Det finnes ingen politiske partier i Qatar. Den regjerende familien er stor, og fredelige palasskupp har flere ganger funnet sted, senest i 1995, da Hamad Al Thani tok makten fra sin far Khalifa bin Hamad Al Thani. Hamad hadde på dette tidspunktet hatt stor innflytelse over landets politikk i mange år. Han abdiserte i 2013, og overlot tronen til sin sønn Tamim bin Hamad Al Thani.

Rettsvesen

Etter den nye forfatningen er de tidligere sivile og islamske domstolene forent. Domstolene er etter forfatningen uavhengige og fungerer på grunnlag av kodifisert rett. For øvrig kan muslimer bruke islamske sharia-domstoler for å avgjøre personlige tvister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg