Faktaboks

Doha
arabisk ad-Dawhah
Uttale
dˈoha
Doha
Befolkningen i Qatar bor hovedsakelig i hovedstaden Doha og områdene rundt; under en tidel bor på landsbygda.
Av .

Doha er hovedstad i Qatar, og landets største by. Byen ligger på Den arabiske halvøy ved Persiabukta, på østkysten av Qatarhalvøya, og har 2,4 millioner innbyggere (2018). Doha har en moderne dypvannshavn, internasjonal lufthavn, fiskeindustri, samt en kunstgjødselfabrikk bygd i samarbeid med Norsk Hydro.

I Doha ligger et historisk fort, samt Qatars nasjonalmuseum, Museum for islamsk kunst, etnografisk museum, og Souq Waqif, og Qatar-universitetet. VM i friidrett 2019 skal arrangeres i Doha, og de fleste kampene i fotball-VM 2022 skal spilles i Doha.

Doha var tidligere en beskjeden havneby med fiske og perledykking som viktigste næringsveier, og ble Qatars hovedstad først i 1971. Byen har gjennomgått omfattende moderniseringer etter andre verdenskrig, i forbindelse med utnyttelsen av landets olje- og gassressurser. I løpet av 1980-årene ble deler av sjøen vest for bysenteret fylt ut og ga byen drøye 7 kvadratkilometer nytt land. Her er det bygd ut med boliger, forretninger, ambassader og regjeringskontorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg