Doha

Doha
Befolkningen i Qatar bor hovedsakelig i hovedstaden Doha og områdene rundt; under en tidel bor på landsbygda.
Av .

Artikkelstart

Doha er hovedstad i Qatar, og landets største by. Byen ligger på Den arabiske halvøy ved Persiabukta, på østkysten av Qatarhalvøya, og har 2,4 millioner innbyggere (2018). Doha har en moderne dypvannshavn, internasjonal lufthavn, fiskeindustri, samt en kunstgjødselfabrikk bygd i samarbeid med Norsk Hydro.

Faktaboks

Uttale
dˈoha
Også kjent som
arabisk ad-Dawhah

I Doha ligger et historisk fort, samt Qatars nasjonalmuseum, Museum for islamsk kunst, etnografisk museum, og Souq Waqif, og Qatar-universitetet. VM i friidrett 2019 skal arrangeres i Doha, og de fleste kampene i fotball-VM 2022 skal spilles i Doha.

Doha var tidligere en beskjeden havneby med fiske og perledykking som viktigste næringsveier, og ble Qatars hovedstad først i 1971. Byen har gjennomgått omfattende moderniseringer etter andre verdenskrig, i forbindelse med utnyttelsen av landets olje- og gassressurser. I løpet av 1980-årene ble deler av sjøen vest for bysenteret fylt ut og ga byen drøye 7 kvadratkilometer nytt land. Her er det bygd ut med boliger, forretninger, ambassader og regjeringskontorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg