Qatars befolkning

Kamelløp i Qatari-ørkenen ved Al Shahaniyah. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Folketallet i Qatar er på vel 2,6 millioner (2016), ifølge landets offisielle statistikk. Rundt 88 prosent av innbyggerne er innvandrere, de fleste fra Asia. Den høye arbeidsinnvandringen har ført til at landet har en svært skjev kjønnsfordeling, med overskudd av menn.

Bare rundt 11 prosent av befolkningen hører til landets opprinnelige innbyggere, arabiske beduiner, som på grunn av oljeinntektene har oppgitt den tradisjonelle leveveien med kamelhold og perlefiske. De fleste qatarer var opprinnelig fra Nedsjd i sentrale Arabia og Persia (Iran). Resten av befolkningen er fremmedarbeidere, særlig fra omkringliggende stater som Pakistan, Egypt, Palestina, Jordan, Iran, og Oman, men også vestlige industriland som Storbritannia. Disse utgjør en helt nødvendig arbeidskraft for landet, blant annet i bygg- og anleggssektoren, i ulike serviceyrker og i oljeindustrien.

Befolkningen er i hovedsak bosatt i og omkring hovedstaden Doha, rundt 92 prosent av samlet innbyggertall.

Religion

Islam er den største religionen, rundt 67 prosent av befolkningen er muslimer. Det store flertallet er sunnier, med et lite mindretall av sjiaer. Innvandring har ført til at flere religioner er representert. Størst blant de øvrige religionene er hinduisme og kristendom, hver med ca. 14 prosent av innbyggerne.

Språk

Offisielt språk er arabisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg