Folketallet i Qatar er på vel 2,6 millioner (2016), ifølge landets offisielle statistikk. Rundt 88 prosent av innbyggerne er innvandrere, de fleste fra Asia. Den høye arbeidsinnvandringen har ført til at landet har en svært skjev kjønnsfordeling, med overskudd av menn.

Bare rundt 11 prosent av befolkningen hører til landets opprinnelige innbyggere, arabiske beduiner, som på grunn av oljeinntektene har oppgitt den tradisjonelle leveveien med kamelhold og perlefiske. De fleste qatarer var opprinnelig fra Nedsjd i sentrale Arabia og Persia (Iran). Resten av befolkningen er fremmedarbeidere, særlig fra omkringliggende stater som Pakistan, Egypt, Palestina, Jordan, Iran, og Oman, men også vestlige industriland som Storbritannia. Disse utgjør en helt nødvendig arbeidskraft for landet, blant annet i bygg- og anleggssektoren, i ulike serviceyrker og i oljeindustrien.

Befolkningen er i hovedsak bosatt i og omkring hovedstaden Doha, rundt 92 prosent av samlet innbyggertall.

Islam er den største religionen, rundt 67 prosent av befolkningen er muslimer. Det store flertallet er sunnier, med et lite mindretall av sjiaer. Innvandring har ført til at flere religioner er representert. Størst blant de øvrige religionene er hinduisme og kristendom, hver med ca. 14 prosent av innbyggerne.

Offisielt språk er arabisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.