Northern Territory of Australia

Artikkelstart

Northern Territory of Australia, den del av Australia som ligger nord for 26° s.br. og mellom 129° og 138° ø.l., grenser til delstatene Queensland i øst, South Australia i sør og Western Australia i vest, har kyst i nord til Timorsjøen, Arafurasjøen og Gulf of Carpentaria; 1 349 129 km2 med 346 400 innb. (2008). Territorium med utstrakt selvstyre nesten tilsvarende delstatsnivå. Hovedstad: Darwin.

Faktaboks

Uttale
nˈå:ðən tˈeritəri əv åstrˈeiljə

Natur

Steinformasjonen Uluru er sammen med Kata Tjuṯa en hovedattraksjon i nasjonalparken Uluṟu-Kata Tjuṯa.

Av .
Lisens: Pixabay License

Kysten er i hovedsak flat, svampet og mudret med mangrove. Innenfor kysten hever landet seg til et platåland med maks. høyde 450 moh., avbrutt i sør av de ujevne, rødfargede fjellryggene MacDonnell Ranges, som strekker seg i øst–vestlig retning. Høyeste topp er Mt. Zeil, 1531 moh. Lengst i sørvest ligger de særpregede monolittene Uluru (Ayers Rock) og The Olgas (Kata Tjuta). Platålandet lengst i nord har skogsavanne med lommer av regnskog. Lenger sør finnes vide gressmarker på Barkly Tableland-platået i øst og langs Victoria River i nordvest, dessuten ørkenen Tanami i vest. Lengst i sør er jorden mer sandholdig med busksteppe og med ørkenen Simpson i sørøst. Den nordligste delen har tropisk monsunklima med like temperaturer gjennom hele året og hvor det meste av årsnedbøren (ca. 1600 mm) faller i perioden november–april. De sentrale områdene har et tørrere klima med tydeligere årlige og døgnlige temperaturforskjeller.

Befolkning

Northern Territory er et av verdens tynnest befolkede områder, og omfatter kun 1 % av Australias befolkning (på 17,5 % av arealet). Befolkningen har Australias laveste gjennomsnittsalder, og er svært kosmopolitisk med bl.a. en stor kinesisk minoritet i Darwin.

Nær 30 % tilhører Australias urbefolkning (aborigin). De fleste bor i isolerte samfunn, og de taler i alt 104 ulike språk og dialekter. Først i 1962 fikk de stemmerett i føderale valg. Senere har de fått rett til å kreve landrettigheter til land som ikke tidligere er prøvd for retten. Halvparten av landarealet inklusive Arnhem Land i nordøst, øyene Bathurst, Melville og Groote Eylandt er definert som urbefolkningsområde.

De største byene er Darwin og Alice Springs.

Næringsliv

Det dyrkes bl.a. mango, bananer, meloner og druer, men den relativt næringsfattige jorden gjør at jordbruket har lite omfang. Derimot danner de vide gresslettene, bl.a. Barkly Tableland og området rundt Victoria River, basis for omfattende kvegdrift på enorme kvegfarmer (opp til 12 000 km2). Husdyrholdet inkluderer også oppdrett av bøfler, kameler, fjærkre, svinehold og melkeproduksjon, samt krokodillefarmer for produksjon av krokodilleskinn og -kjøtt. Langs kysten drives oppdrett av tropiske marine produkter som bl.a. perler samt et storstilt rekefiske.

Mineralutvinningen er viktigste bidragsyter til økonomien. Det utvinnes bauxitt ved Nhulunbuy (Gove) og gull ved Pine Creek, Tennant Creek og i Tanamiørkenen. På øya Groote Eylandt finnes verdens største mangangruve. Uran utvinnes ved Kakadu og Batchelor. Også sink, bly, sølv og kobber utvinnes. Store olje- og gassreserver er under utvikling utenfor kysten i Joseph Bonapartegulfen og Timorsjøen. Naturgass utvinnes også i Amadeusbassenget i sørvest. Industrien er lite utbygd grunnet store avstander til store befolkningssentra. Det finnes en rekke militære anlegg, og føderale militærutgifter er en viktig bidragsyter til økonomien. Turisme er en viktig inntektskilde med Uluru-Kata Tjuta (Ayers Rock og the Olgas) og nasjonalparken Kakadu som de viktigste turistattraksjonene. I alt er 14 000 jobber direkte eller indirekte skapt av turismen.

Samferdsel

Darwin med havnen East Arm Wharf er knyttet til det australske jernbanenettet via Tarcoola, South Australia. En stor del av den australske utenrikshandelen med Asia skipes nå over Darwins havn. Også Nhulunbuy (Gove) og Groote Eylandt har dypvannshavner. Internasjonal lufthavn finnes ved Darwin, og nasjonale lufthavner ved Alice Springs og Yulara (nær Uluru).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg