Faktaboks

Darwin
Uttale
dˈa:win

Darwin er hovedstad i delstaten Nordterritoriet, lengst nord i Australia, ved en bukt av Timorsjøen. Byen har 149 582 innbyggere (Australian Bureau of Statistics 2024).

Næringsliv

Darwin er en viktig havneby, anlagt på en lav klippe med utsikt over havnen. Byen er et handelssenter for den nordlige del av landet og et forbindelsesledd mellom Australia og Sørøst-Asia. Jernbane forbinder Darwin med Adelaide i Sør-Australia via Alice Springs. Gruvedrift og turisme er viktigste næringsveier.

Historie

HMS Beagle seilte inn til havnen i 1839. Havnen, og senere byen, ble oppkalt til ære for Charles Darwin, som hadde vært med på en tidligere ekspedisjon. Byen er blitt ødelagt og gjenoppbygd hele fire ganger, etter ødeleggelser forårsaket sykloner i 1897 og 1937, japanske luftangrep under andre verdenskrig og syklonen Tracy i 1974.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg