Adelaide (by i Australia)

Utsikt over byen sett fra King William Road Bridge over elven Torrens.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Adelaide er hovedstad og største by i delstaten Sør-Australia. Byen ligger på Australias sørkyst, på en slettelandskap mellom St. Vincentgulfen i vest og fjellkjeden Mount Lofty Ranges i øst, og har 1 345 777 innbyggere (ABS, 2018).

Faktaboks

Uttale
ˈædəleid

Adelaide er et viktig samferdselsknutepunkt for lavlandet rundt elven Murray. Det er en internasjonal lufthavn ved West Beach, vest for bykjernen. Selve bysenteret er anlagt i rutenettmønster med rettvinklede gater og mange grønne lunger, omgitt av hager og parker som skiller bykjernen fra det større byområdet. Rett utenfor byen ligger Adelaide Hills med parker, vinprodusenter, historiske landsbyer og gode muligheter for friluftsliv.

Adelaide er vert for mange internasjonale kulturmesser, kunstutstillinger og festivaler. I perioden 1985–1996 var Adelaide vertskap for det australske grand prix i Formel 1 med billøp gjennom byens gater.

Byen ble grunnlagt i 1836 som en planlagt hovedstad for den nyetablerte britiske kolonien Sør-Australia, oppkalt etter den daværende britiske dronning Adelaide (1792–1849).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg