Faktaboks

Timorsjøen
Uttale
tˈimorsjøen

Timorsjøen er en arm av Det Indiske hav, mellom øya Timor og Australia. Havet ligger på 10° sørlig breddegrad, er cirka 480 kilometer bredt, og dekker et areal på rundt 610 000 kvadratkilometer. I vest åpner det til Det indiske hav og i øst til Arafurasjøen i Stillehavet. Timorsjøen har en maksimal dybde på mer enn 3300 meter, men mer enn halvparten har en dybde på under 200 meter.

Havstrømmer

Timorsjøen påvirkes vekselvis av passatvindene og monsunbeltet. Gjennom året opplever havet en sørvestlig overflatestrøm som kalles Timor-strømmen. Strømmen beveger seg i gjennomsnitt 0,8–1,6 kilometer i timen, sørvestlig retning mellom Indonesia og Australia. Den er en viktig bidragsyter til den indonesiske gjennomstrømningen som frakter vann fra Stillehavet til Det indiske hav.

Petroleumsutvinning

Under Timorsjøen ligger betydelige mengder av olje og gass. En rekke petroleumsprosjekter i området er i drift og leteaktiviteten er høy. Anleggene i områder er i stor grad designet for å motstå effekten av sykloner, men produksjonen blir ofte redusert eller midlertidig stoppet på grunn av de kraftige vindene som kan inntreffe. I februar 2005 forstyrret en syklon et olje- og gassproduksjonsanlegg i området, og førte til at anlegget ble avviklet. Timorsjøen var også åsted for Australias største oljesøl da Montara-feltet etter en ukontrollert utblåsing slapp ut mellom 4000 og 30 000 tonn olje fra 21. august til 3. november i 2009.

Andre verdenskrig

Under andre verdenskrig gjennomførte den japanske marinen luftangrep på Australia fra skip i Timorsjøen. 19. februar 1942 startet det japanske hangarskipet Kaga med andre fartøy luftangrep mot Darwin, og sank ni skip. Denne bombingen markerte begynnelsen av det såkalte «Slaget ved Timor».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg