Østgrønlandsstrømmen er en havstrøm som går sørover langs østkysten av Grønland.

Østgrønlandsstrømmen strømmer sørover gjennom Framstredet, fortsetter gjennom Danmarkstredet til Grønlands sørspiss, bøyer så om Kap Farvel og fortsetter mot nordvest som Vestgrønlandsstrømmen langs Grønlands vestkyst. Strømmen har hovedsakelig to forgreninger i De nordiske hav, østislandstrømmen og Jan Mayen strømmen, som bidrar med kalde og ferske vannmasser til de sentrale bassengene.

Strømmen fungerer som hovedvei for eksport av sjøis og kalde, relativt ferske vannmasser fra Polhavet og De nordiske havene mot Nord-Atlanteren. I de øvre vannlagene finner man kaldt (–1,8 til –0 °C) og relativt ferskt polarvann. I de midlere vannlagene, på cirka 200 meters dyp, finner man relativt varmt (1–2 °C) og saltholdig vann av atlantisk opprinnelse som har sirkulert De nordiske hav og Polhavet. I de nederste vannlagene finner man bunnvann med høy tetthet og en temperatur som normalt er under 0 °C. Vannmassene av atlantisk opphav i Østgrønlandsstrømmen er viktige bidragsytere til den storstilte omveltningen i Atlanterhavet (se avsnittet om klimaendringer i artikkelen om Golfstrømmen).

Østgrønlandsstrømmen er ansvarlig for eksport av sjøis sørover gjennom Framstredet, som er det største tapet av ferskvann for Polhavet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg