Vøringplatået er et undersjøisk platå utenfor kysten av Nordland, sør for Lofoten, på 1000–2000 meters dyp og med en bredde på i størrelsesorden 130–270 kilometer.

Platået reiser seg over større dyp i Norskebassenget og Lofotenbassenget utenfor. Den innerste delen av Vøringplatået er en del av kontinentalsokkelen med tykke avleiringer særlig fra trias, jura og kritt. Den ytre delen av platået består av havbunnsbasalt og gabbro, dannet tidlig under åpningen av Atlanterhavet i eocen (56–34 millioner år tilbake i tid) og utgjør geologisk sett en del av jordskorpen under verdenshavene. Vøringplatået ligger i en avstand utenfor fastlandet fra 220 til 350 kilometer med størst avstand i sør.

Det ble startet leteboring etter petroleum i dette området i 1990-årene, men gassfunnet Nykhøgda som ble gjort 1997, ble ikke funnet drivverdig. Fra 2013 startet Statoil (nå Equinor) utbyggingen av det store Aasta Hansteen-feltet på Vøringplatået, rundt 290 kilometer nordvest av Sandnessjøen, og i 2018 startet Equinor og partnerne gassproduksjon herfra. Med et havdyp på 1300 meter på dette feltet er dette den dypeste feltutviklingen på norsk sokkel.

Gassen fra Aasta Hansteen-feltet går via en 482 kilometer lang rørledning, Polarled, til Nyhamna i Aukra kommune i Møre og Romsdal, og herfra videre til eksport. Det pågår økt leteaktivitet i området rundt Aasta Hansteen-feltet, og det er gjort flere funn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg